Matematik
Stamfunktion til g
Opgaven lyder sådan her:
To funktioner f og g er givet ved
f(x)=x4lnx+x4 og g(x)=4x3lnx+5x3
Gør rede for, at f er en stamfunktion til g
Bestem den stamdunktion til g, hvis graf går gennem punktet P(1,3)
Hvordan finder jeg frem til stamfunktionen?
Svar #1
08. februar 2013 af nielsenHTX
generelt er det meget nemmere at differentierer end at integrere, så når du skal undersøge om f(x) er en stamfunktion til g(x) så kan du nøjes med at differentiere f(x) og så se at det er g(x).
men ellers kan du bruge delvisintegration/partiel integration på g(x).
Svar #2
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Her skal man undersøge, om f er en stamfunktion til g, hvilket gøres ved at vise, f '(x) = g(x).
Enhver funktion af formen f(x) + k er da en stamfunktion til g(x), og man bestemmer så værdien for k ved at
f(1) + k = 3
Svar #3
08. februar 2013 af mathon
så hvis du absolut vil integrere
∫ g(x)dx = ∫ (4x3•lnx + 5x3)dx = ∫ (4x3•lnx)dx + ∫ 5x3)dx
1) ∫ (4x3•lnx)dx = x4•ln(x) - ∫ x4•x-1dx = x4•ln(x) - ∫ x3dx = x4•ln(x) - (1/4)x4 ved parrtiel integration
2) ∫ 5x3)dx = (5/4)x4
∫ g(x)dx = x4•ln(x) - (1/4)x4 + (5/4)x4 = x4•ln(x) + x4 + k
f(x) er derfor en stamfunktion til g(x)
Skriv et svar til: Stamfunktion til g
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
