Fysik

bestem gitterkonstanten

08. februar 2013 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg skal bestemme gitterkonstanten, ved hjælp af gitter formlen.

 

  jeg har følgende målinger

afstanden fra en cd til væggen = 96,6 cm

førsteorden afstand = 120,7 cm

lampda = 623,8 nm

for at finde afbøjningsvinklen gør jeg følgende:

 

120,7 / 2 = 60,35 cm

60,35 cm / 96,6 cm = 0,62

tan-(0,62) = 31,8 º som så er afbøjningsvinklen

    

for at finde giterkonstanten har jeg isoleret d i gitterformlen. så det bliver d =  n * lampda / sin(Φn)

d = 1 * 623,8 nm / sin(31,8º) = 1183,78

 

er det rigtigt udregnet?

 

please hjælp

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Jeg gætter på, at bølgelængden er

λ = 632,8 nm

hvorved man får lidt anden værdi for gitterkonstanten. Metoden, der benyttes, er korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. februar 2013 af mathon

 

                                 d = (623,8 nm) / sin(32º) = 1177,16 nm = 0,00118 mm

eller med #1

                                 d = (632,8 nm) / sin(32º) = 1194,14 nm = 0,00119 mm


Svar #3
08. februar 2013 af hansen1921 (Slettet)

hvordan beregner man nm om til mm?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. februar 2013 af mathon

 

                            1 nm = 10-6 mm


Svar #5
08. februar 2013 af hansen1921 (Slettet)

må gitterkonstanten i eksperimenten være i nm, da tabelværdien er i nm.

 

jeg skal finde den procentvisafvigelse


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når man sammenligner to størrelser, skal de være i samme enhed, så du skal selvfølgelig benytte den enhed for gitterkonstanten, der passer med tabelværdien.


Skriv et svar til: bestem gitterkonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.