Matematik

Bestem en ligning for parablen

17. februar 2013 af Jrasbr82 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En parabel skærer x-aksen i punkterne (1,0) og (5,0). Punktet (4, - 6) ligger på parablen.
Bestem en ligning for parablen.

Rødderne kendes, så udtrykket kan faktoriseres: y = a (x – 1) (x – 5) .
Indsæt (x,y) = (4, -6). Bestem a ud fra den ligning der fremkommer. Indsæt a i ligningen ovenfor

Jeg kan godt faktorisere y = a (x – 1) (x – 5)

x^2-5x-x+5 <=> x^2-4x+5

Men hvordan indsætter man (x,y)=(4,-6)? Jeg forstår ikke helt hvad der menes, nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2013 af Andreww (Slettet)

y = a (x – 1) (x – 5)

indsæt x=4 og indsæt y=-6   så har du kun een ukendt tilbage, - nemlig a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med.


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. februar 2013 af mathon

 

                   -6 = a (4 – 1) (4 – 5)


Skriv et svar til: Bestem en ligning for parablen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.