Kemi

Bestemmelse af ukendt stofmængde?

22. februar 2013 af mopagh (Slettet)

En vandig opløsning af HF kaldes flussyre. I en sådan opløsning hersker ligevægten:
HF(aq) + H2O(l)   ↔ F-(aq)+ H3O+(aq))
Ved 25oC bestemmes følgende ligevægtskoncentrationer i en flussyre:
[HF]  = 0,114 M; [F-] = 0,0063 M; [H3O+] = 0,0063 M

Beregn Kc ved 25oC.
 

Jeg ved, at jeg mangler den sidste stofmængde for H2O for at kunne bestemme Kc, men hvordan finder jeg lettest den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2013 af mathon

nej det mangelr du ikke
for i ligevægtsbrøken medtages et heterogent forekommende stof ikke

             så
                                  [F -(aq)] •  [H3O+(aq)]
                                  -------------------------  =  Kc           ved 25ºC
                                           [HF (aq)]

 

                                   (0,0063 M)2
                                  --------------- =  3,48·10-4 M           ved 25ºC
                                    
0,114 M

 

...............

      det heterogent forekommende stofs koncentration sættes altid til 1 M


Svar #2
22. februar 2013 af mopagh (Slettet)

arhhh endnu en gang for hjælpen :) 


Svar #3
22. februar 2013 af mopagh (Slettet)

Bare et afklarende tillægsspørgsmål - kunne man forestille sig, at vand indgik i reaktionen som et ikke-heterogent stof (homogent) og dermed skulle medtages? Og hvordan ville det så angives i reaktionensformlen?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. februar 2013 af mathon


            Ligevægtsbrøken gælder kun for molariteter af opløste stoffer,
            hvori opløsningsmidlets koncentration ikke indgår.

            Så det kan man ikke med rimelighed forestille sig.

 


Svar #5
22. februar 2013 af mopagh (Slettet)

Okay. tak :)


Skriv et svar til: Bestemmelse af ukendt stofmængde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.