Matematik

Redegør - funktioner - kontinuerte

22. februar 2013 af Mathjæ (Slettet) - Niveau: A-niveau

God weekend allesammen :-)
 

Sidder med en opgave hvor jeg først har bestemt grænseværdierne og har fået at 

for f(x):   lim(x->3) -> 18

for g(x): lim(x->5) -> 2

 

Men nu skal jeg redegøre for om f og g er kontinuerte. Jeg ved at g er diskontinuert og f er kontinuer men spørgsmålet er bare hvordan jeg kan forklare det? 

 

På forhånd tak for svar :-)

 

 

Vedhæftet fil: Opg5 _studie.docx

Svar #1
22. februar 2013 af Mathjæ (Slettet)

Altså når x går mod 3 (x kan ikke være lig 3 da man ikke kan dividere med 0), går grænseværdien mod 18

Når x går mod 5 går grænseværdien mod 2

 

Det er det der menes hvis i skulle komme i tvivl :-)


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. februar 2013 af nielsenHTX

når du skal se om noget er kontinuert er det en god ide at tegne det først.

din grænseværdi for f(x) er ikke korrekt.

f(x)->-∞ for x->3+ og f(x)->∞ for x->3-      

x-3-> 0 for x->3 mens tælleren går mod noget endeligt, du skal altså se på fortegnet af x-3(resultatet er givet lige ovenfor)

grænsen findes altså ikke for x->3.

b) begge funktion er diskontinuert, da f(x) ikke er kontinuert i x=3 og g(x) ikke er kontinuert i x=5.


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. februar 2013 af SuneChr

# 1


Svar #4
22. februar 2013 af Mathjæ (Slettet)

Lavede følgende udregninf (vha. matematikprogrammet Maple - se vedhæftede) så forstår det ikke helt.

 

Men tak for svaret

Vedhæftet fil:tilopg5.docx

Brugbart svar (2)

Svar #5
22. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om de to funktioner

f(x) = (3x2 - 27) / (x-3) ,

og

               √(x-1) , for x ≠ 5
g(x) =
                 0   , for x = 5

a) Man ser først, at f(x) ikke er defineret for x = 3, og at der for x ≠ 3 gælder

f(x) = 3·(x2 - 32) / (x-3) = 3·(x+3)

Funktionen f(x) har derfor en grænseværdi for x → 3, nemlig 3·(3+3) = 9 .

For funktionen g(x) gælder der, at limx→5(g(x)) = √(5-1) = 2 . Svaret i #1 er korrekt. Der gælder jo, at grænseværdierne for x gående mod 5 fra højre og fra venstre begge er lig med 2 .

Funktionen f(x) er ikke kontinuert, da den ikke er defineret for x = 3. Men den kan udvides til en funktion, der er kontinuert ved at definere f(3) = 9, eller simplere, ved at definere f(x) = 3·(x+3) .

Funktionen g(x) er ikke kontinuert, da g(5) = 0, mens grænseværdierne for x → 5 fra både venstre og højre er lig med 2. Hvis man i stedet definerede g(5) = 2, ville funktionen være kontinuert.


Brugbart svar (2)

Svar #6
22. februar 2013 af nielsenHTX

 

ar ja jeg havde skrevet forkert af fra dokumentet og kom til regne på f(x)=(2x2-27)/(x-3) hvor det der skrevet i #2 passer

beklager.


Svar #7
22. februar 2013 af Mathjæ (Slettet)

1000 tak for alle jeres svar - sætter virkelig pris på det :-)

 

Men underlig at mit Maple-program får f(x) til at give 18


Brugbart svar (2)

Svar #8
22. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Kun du selv ved, hvad du taster ind i Maple. Reduktionen i #5 gælder for alle x ≠ 3 , og grænseværdien eksisterer.


Svar #9
22. februar 2013 af Mathjæ (Slettet)

#8 

Det er vedhæftet i #4 som word-dokument :-)

 

Hvorfor får du at 3*(3+3)=9? Udregner man ikke parentesen først så 3*6=18? - det undrede mig bare :-)


Brugbart svar (2)

Svar #10
22. februar 2013 af nielsenHTX

#8 men grænsen er stadig 18 ikke 9 . f(x)->18 for x->3


Brugbart svar (2)

Svar #11
22. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9, #10

Jo, nu er det er da mig, der sidder og fumler i det her.

De relevante linier i #5 skal så rettes til:

"Funktionen f(x) har derfor en grænseværdi for x → 3, nemlig 3·(3+3) = 18 ."

og

"Funktionen f(x) er ikke kontinuert, da den ikke er defineret for x = 3. Men den kan udvides til en funktion, der er kontinuert ved at definere f(3) = 18, eller simplere, ved at definere f(x) = 3·(x+3) ."

Tak for rettelsen.

Nettoresultatet er, at dine grænseværdier i #0 er korrekte, men hverken f(x) eller g(x) er kontinuerte, som forklaret i #5 med rettelsen her.


Svar #12
22. februar 2013 af Mathjæ (Slettet)

#11

Haha tænkte det nok, og endnu engang tusind tak til jer alle - får et brugbart svar herfra :-)


Skriv et svar til: Redegør - funktioner - kontinuerte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.