Fysik

Opgaver inden for effekt

24. februar 2013 af TinaMas (Slettet)

Hej :)

Jeg har lavet nogen opgaver, som jeg godt kunne tænke mig at høre, om er korrekte eller ej:

a) beregn en 40 W-pæres forbrug af elektrisk energi på 2 timer.

Mit svar: t=2hr=2(60*60s)=7200s

E=P*t ⇒ Ep= 40W*7200s= 288000 W*s = 288000 J = 288 kJ

b) Hvad koster  det at at have pæren tændt i to timer?

elpris: 1.9kr/kWh.

Omregning: 288kJ = 0.288MJ

E= 0.288MJ / (3.6 (MJ/kWh))=0.08 kWh

Pris: 0.08kWh * (1.9 (kr/kWh)) = 0.2kr.

c) en familie har pæren tændt to timer om dagen 200dage om året, hvad koster det?

t= 7200s*200=1440000s

Ep= 40W*1440000s=57600000J = 57.6 MJ

Omregning: E= 57.6MJ/ (3.6 (MJ/kWh))= 16 kWh

Pris: 16 kWh*(1.9 (kr/kWh))= 30.4kr.

 

d) en energisparepære på 11 W giver nogenlunde samme lysmængde som den almindelige elpære på 40 W. Hvor meget kan familien spare om året ved at skife til en energisparepære?

E=11W*1440000s=15840000J= 15.84MJ

Omregning: 15.84MJ/(3.6 (MJ/kWh))= 4.4 kWh

Pris: 4.4 kWh*(1.9 (kr/kWh))=8.4kr. 

Familien vil altså spare: 

30.4kr-8.4kr=22kr. 

 

Mit sidste spørgsmål går ud på om hvilke informationer, der er nødvendige for at afgøre om det økonomisk er en fordel at skifte til energisparepære? Hvis det er økonomisk tænker jeg det er ok at nøjes med at kende til effekten? ellers kan jeg ikke komme på andet end at på det praktiske plan skal der jo også være nok lysmængde.

Håber, der er en som vil kigge det igennem, så jeg ved, jeg er med på stoffet :) På forhånd mange tak. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. februar 2013 af mathon

 

                        Levetid og pris for energisparepæren

 


Svar #2
24. februar 2013 af TinaMas (Slettet)

Det er selvfølgelig rigtigt! Mange tak. Ved du om opgaverne er korrekt lavede? :) 


Brugbart svar (2)

Svar #3
24. februar 2013 af mathon

c)
          kortere uden afrunding i b)

                                               pris for 2 timers elforbrug = (0,040 kW) • (2 h) • (1,90 kr/kWh) = 0,152 kr

pris for 200 dage á 2 timers forbrug

                                               Pår = (200 dage) • (0,152 kr/dag) = 30,40 kr 


Svar #4
24. februar 2013 af TinaMas (Slettet)

Tak :) 


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. februar 2013 af mathon

d)

        effektbesparelse = (40 W) - (11 W) = 29 W

 

        årlig prisbesparelse = (30,40 kr) / (29/40) = 22,04 kr
 


Skriv et svar til: Opgaver inden for effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.