Fysik

Fysik

27. februar 2013 af x00 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Håber nogen kan hjælpe mig med følgende opgave:

Ved en bølgelængde af lys på λ=500 nm er ekstinktionskoefficienten for hæmoglobin ?H=21000cm^(-1)·M^(-1). Idet følgende antages at alle målinger udføres ved λ=500.

a) Omregn ekstinktionskoefficienten for hæmoglobin til SI-enheden m^2/mol.

Mit bud: Vi omregnes cm^-1 til m, ved at gange med 100000. Ved ikke hvad jeg skal gøre med M^-1?

b) Koncentrationen af hæmoglobin i en typisk rask person er cH=8·?10?^(-3) M. Hvilken absorbans A ville man måle på rent blod i en kuvette med vejlængden L=1 cm? Mener du at denne værdi af A er realistisk at måle i et spektrofotometer?

c) Hvilken fortyndet koncentration af hæmoglobin c_H  skal vi have i kuvetten (L=1 cm) for at måle en absorbans A=0.5?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2013 af mathon

 

 

                      cm-1 · M-1  = (10-2 m)-1 · M-1 = 102 m-1 · M-1 = 100 m-1 · M-1


Svar #2
27. februar 2013 af x00 (Slettet)

Tak, kan du også hjælpe med de to andre spg? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. februar 2013 af mathon

a)
      Omregn ekstinktionskoefficienten for hæmoglobin til SI-enheden m2/mol.

         eλ = 21000 cm-1· M-1 = 2,1•104·102 m-1· M-1 = 2,1•10410210-3 m2· mol-1 = 2,1•103 m2· mol-1 =

                                                                                                                                    2100 m2· mol-1


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2013 af mathon

b)

              A = eλ • (1 cm) • (8·10-3 M) = (2,1·104 cm-1·M-1) • (1 cm) • (8·10-3 M) = 168

 

 

c)


              A = (2,1·104 M-1) • c   

              0,5 = (2,1·104 M-1) • c  

              c = 2,38·10-5 M

                                                  fortyndingsfaktor
                                                                                    f = (8·10-3 M) / (2,38·10-5 M) = 336
          
 


Svar #5
28. februar 2013 af x00 (Slettet)

Hvilke formler anvendes? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. februar 2013 af mathon

 

                 A = eλ • L • c

 
                         
cm-1 · M-1 = 102 m-1 · M-1

                          m-1 · M-1 = 10-3 m2·mol-1

                    
                
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2016 af unistuderende (Slettet)

Hej mathon! 

Kan du uddybe, hvordan m^-1 · M^-1 = 10^-3 m2·mol^-1 kan være lig med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2016 af mathon

                 A = eλ • L • c

 
                          cm-1 · M-1 = 102 • m-1 · M-1

                          102 m-1 · M-1 = 102·10-3 m2·mol-1 = 10-1 m2·mol-1


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.