Fysik

En sten kastes..

27. februar 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.
Jeg vil gerne have hjælp til denne opgave, da jeg ikke rigtig kan se hvad jeg skal gøre. :-(

En sten kastes lodret op med startfarten 10 m/s

a) Hvor højt kommer den op?

b) Hvor lang tid varer det før den er nede i samme højde igen?

På forhånd, tak.
Mvh. Signe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt bevægelsesligningerne med konstant acceleration.

s = -(1/2)gt2 + v0·t + s0

v = v0 - gt


Svar #2
27. februar 2013 af zuku (Slettet)

Jamen jeg kender jo kun 10 m/s?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt ligningen for hastigheden til at beregne det tidspunkt t0, hvor hastigheden bliver 0; da er stenen jo oppe i den største højde. Indsæt så t0 i udtrykket for s.


Svar #4
27. februar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg forstår det ikke. Skal jeg have isoleret t0 i formlen, og hvad bliver S og S0?


Brugbart svar (2)

Svar #5
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man sætter s0 = 0, dvs. vi regner højden fra startstedet ved jordoverfladen.

Man løser så ligningen

v = v0 - gt0 = 0 ,

dvs

t0 = v0/g ,

som man så indsætter i udtrykket for s:

smax = -(1/2)·g·t02 + v0·t0

         = -(1/2)·g·v02/g2 + v0·v0/g

         = (1/2)·v02/g


Svar #6
27. februar 2013 af zuku (Slettet)

 Idenne formel:

Smax = -(1/2)·g·t02 + v0·t0

         = -(1/2)·g·v02/g2 + v0·v0/g

         = (1/2)·v02/g

Hvordan kommer du fra 2. til 3. led? :-) Jeg forstår ikke hvordan der kan være v2, men ingen g2. :-)


Brugbart svar (2)

Svar #7
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man reducerer jo lidt på vejen

-(1/2)·g·v02/g2 = -(1/2)·v02/g ,

og når man så lægger v02/g til dette, får man netto (1/2)·g·v02/g2 ud af det.

-(1/2) + 1 = 1/2 .

 


Svar #8
28. februar 2013 af zuku (Slettet)

Okay. Dvs.:

Smax = 0,5*102m/s/9,82 N/kg = 5,09 = t0?


Brugbart svar (2)

Svar #9
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, man finder så

smax = 5,09m ,

men det jo noget vrøvl også at kalde det for t0 .

t0 er tiden, hvor stenen er højest oppe:

t0 = v0/g = 1,02s


Svar #10
28. februar 2013 af zuku (Slettet)

Det vil altså sige at stenen kommer 5,09 m op - super, mange tak! :-)

Men hvordan beregner man så opgave b?


Brugbart svar (2)

Svar #11
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Tiden t0 i #9 er tiden, hvor stenen er højest oppe. Bemærk visse symmetrier i bevægelsesligningerne.


Svar #12
05. marts 2013 af zuku (Slettet)

#11

Er dette rigtigt:

t0=v0/g

t0= 10 m/s / 9,82 N/kg = 1,018329939 = 1,02 m/s?


Svar #13
11. marts 2013 af zuku (Slettet)

Hvis det er rigtigt, hvordan beregner man så hvor lang tid det vare før den er nede i samme højde igen? Opgaven kan jo ikke være helt færdig, da 1,02 m/s er der hvor stenen er højest oppe??


Brugbart svar (1)

Svar #14
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det fremgår jo af #9.

#13

Det tager så yderligere tiden t0 at komme tilbage igen til samme højde, hvor stenen startede. Se #11.


Brugbart svar (1)

Svar #15
11. marts 2013 af peter lind

Da bevægelsen er symmetrisk vil opturen og nedturen tage lige lang tid. Alternativt kan du løse ligningen h(t) = 0. Den vil have 2 løsninger hvor den ene er 0 (opstarte) og den anden er tidspunktet når den når ned igen


Svar #16
11. marts 2013 af zuku (Slettet)

Hvilken formlen skal man bruge til dette? Jeg kan bedre forstå det når det er formler tilstede :-)

Brugbart svar (1)

Svar #17
11. marts 2013 af peter lind

Metode 1: 2*tiden opturen

Metode 2: h = -½g*t2+v0

Du må altså lære selv at finde de formler


Svar #18
11. marts 2013 af zuku (Slettet)

Hvad mener du med metode 1 og 2? Kan du beskrive det lidt mere specifikt :-)

Brugbart svar (1)

Svar #19
11. marts 2013 af peter lind

se #15


Svar #20
12. marts 2013 af zuku (Slettet)

#17 Hvad skal jeg egentligt bruge metode 1 til, nu når jeg ved hvor højt den kommer op? Er det for at finde ud af hvor lang tid det tager for stenen at komme op i luften?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.