Matematik

bestem halveringskonstanten

04. marts 2013 af Jrasbr82 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt ved f(x)=7*e^-3x

løs uden brug af lommeregneren ligningen f(x)=21

21=7*e^-3x

21/-7=e^-3x

-in(3)/3=x

så vidt så godt, jeg facit siger det er rigtigt. Men nu skal jeg bestemme halveringskonstanten for f?

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen

7·e-3·xh = 7/2 , dvs

xh = ln(1/2) / (-3)


Svar #2
04. marts 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

ok tak, det passede med facit listen. Men er det ln jeg skal bruge fordi grundtallet e optræder i ligningen? og er det -3 jeg skal dividere med fordi det er eksponenten?


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. marts 2013 af SuneChr

Vi skal finde et h, hvorom der gælder

f(xo + h) = 1/2·f(xo)

Hvad skal vi øge xo med, for at funktionsværdien ( i  xo ) halveres?

 


Svar #4
04. marts 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

hmm skal den øges med b måske? :)..

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. marts 2013 af YesMe (Slettet)

#4

Hvorfor skal det være måske? 

f(x) = 7e-3x

Halveringskonstant gælder hvis

f(x + h) = (1/2)·f(x)   eller 

7e-3(x+h) = (1/2)7e-3x

Løs denne ligning mht. h.

Det har Andersen11 gjort for dig i #1.


Svar #6
04. marts 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

Jeg var med på løsningen som andersen11 skrev. Jeg havde bare et par supplerende spørgsmål til - hvorfor man gjorde som man gjorde. Jeg er tilfreds med de svar jeg har fået :).


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. marts 2013 af YesMe (Slettet)

Der gælder at

ln(blablah) = h·ln(blabla) eller se Google


Brugbart svar (2)

Svar #8
04. marts 2013 af mathon

"Men er det ln jeg skal bruge fordi grundtallet e optræder i ligningen? og er det -3 jeg skal dividere med fordi det er eksponenten?"

      du kan bruge både ln og log, men ln er langt det mest bekvemme,
      fordi - som du indirekte kommer ind på - e er grundtallet for ln.

generelt gælder
for en aftagende
eksponetialfunktion
                                                                         y = b•e-kx      k>0
og for halveringskonstanten X½
                                                                         (1/2)b = b•e-k

                                                                         (1/2) = e-k                er derfor for reciprokværdierne

                                                                         2 = ek                       som ln-logaritmeret
                                         giver
                                                                         ln(2) = k•X½

                                                                         X½ = ln(2) / k

i din opgave

                                                                         y = 7•e-3x      k>0
og for halveringskonstanten X½
                                                                         (1/2)•7 = 7•e-3

                                                                         (1/2) = e-3                er derfor for reciprokværdierne

                                                                         2 = e3                       som ln-logaritmeret
                                         giver
                                                                         ln(2) = 3•X½

                                                                         X½ = ln(2) / 3

i overensstemmelse med #1

                                                                        xh = ln(1/2) / (-3)             når denne skrives

                                                                        X½ = ln(1/2) / (-3) = -ln(2) / (-3) = ln(2) / 3
                                                                 
                                                    
                                      

                                                 


Skriv et svar til: bestem halveringskonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.