Matematik

Afledede funktioner

04. marts 2013 af emsoja (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder med en funktion der hedder:

 

f(x)=(4√x  +2x2)*√x

 

(Det er kun x, og ikke +2x2... der er i kvadratrod, hvis det kan ses)

 

Jeg jeg er i tvivl om hvordan den skal differentieres. Sådan hvor mange dele jeg skal dele den i og hvorhenne og sådan.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Gang kvadratrodsfaktoren ind i parentesen og skriv funktionen

f(x) = 4·x + 2·x5/2

og benyt nu er generel regel for differentiation af en potensfunktion.


Svar #2
04. marts 2013 af emsoja (Slettet)

Jeg har fået at:

 

f ' (x) = (1/2*√x) + 4x

Men mapple vil have at den skal være:

f '(x) = (2/√x) + 4

 

Hvordan kan det være? 

 

Og så har jeg fået g ' (x) = 1/2*√x

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man benytter formlen (a·xn)' = a·n·xn-1 på hvert led i funktionen. Med

f(x) = 4·x + 2·x5/2 fås så

f '(x) = 4 + 2·(5/2)·x3/2  = 4 + 5·x3/2

Jeg formoder, at vi taler om den funktion, du definerede i #0.

Det er da fint, at du har fundet et udtryk for g'(x), men hvad er g(x) her?


Svar #4
04. marts 2013 af emsoja (Slettet)

Ja vi snakker om:

f(x)=(4√x  +2x2)*√x

 

Men jeg forstår ikke hvordan du får at 

f(x) = 4·x + 2·x5/2 ?

 

Er det ikke f ' (x) = (1/2*√x) + 4x ?

 

Og g(x)= √x

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man ganger ind i parentesen:

f(x) = (4·√x + 2x2)·√x = (4·x1/2 + 2·x2)·x1/2 = 4·x1/2+1/2 + 2·x2+1/2 = 4·x + 2·x5/2

og derfor er den afledede som vist i #3.

At differentiere g(x) = √x = x1/2 burde så ikke volde problemer.

g'(x) = (1/2)·x-1/2 = 1 / (2·√x)

Det er vigtigt at benytte parenteser.


Svar #6
04. marts 2013 af emsoja (Slettet)

Men hvordan differentiere man dog 2·x5/2 ?

Jeg syntes lige at det gav mening, men blev lidt tabt igen...

Og hvad mener du med g'(x) = (1/2)·x-1/2 = 1 / (2·√x) når g(x) vel er et eller andet fra denne 4·x + 2·x5/2 ??

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er vist i detaljer i #3, hvordan 2·x5/2 differentieres.

Du forklarede i #4, at g(x) = √x , og det var så den funktion, jeg differentierede for dig i #5.


Skriv et svar til: Afledede funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.