Matematik

Hjælp til opgave - målestoksforhold

05. marts 2013 af HjælpRose (Slettet) - Niveau: 8. klasse
Hej
Jeg har lidt problemer med en opgave i matematik. Håber nogle af jer kan hjælpe.


Spørgsmålet lyder således:

Tegn en park på 80000 m2. Vælg et passende målestoksforhold. (Skal kunne være på et A4)
Der skal være:
En cirkelformet græsplæne på ca. 7500 m2 i midten.
To kvadratiske blomsterhaver på hver 10000 m2.


Håber nogle af jer gider hjælpe. Tak på forhånd :-)

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2013 af SuneChr

Start med at lave en skitse af parken, som du gerne vil have den til at se ud. Tænk ikke på mål eller målestoksforhold endnu.

Er parken rektangulær?

Indtegn cirklen og de to kvadrater.

Send skitsen, så ser vi på nogle passende mål og et passende målestoksforhold.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. marts 2013 af hbhans (Slettet)

Diameteren d i det cirkelformede bed bestemmes af  π/4*d2 = 7500

Sidelængderne s i de to kvadratiske bede bestemmes af s = √10000

Så har man en fornemmelse af størrelsen af parken.

Hvis bredden af parken kaldes b og længden kaldes l så må b*l = 80000.

Hvis den skal være rektangulær ca. svarene til A4 så skal forholdet mellem bredde og længde  være

  b/l ≈  20/29 ≈ 2/3.


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2013 af SuneChr

Hvis parken skal være rektangulær, vil jeg foreslå, at den skal tegnes i det gyldne snit. Det bliver brugt meget i havekunst og mange andre steder.

Rektanglet skal da være  222,35 m  bredt og 359,78 m langt.  Det får så arealet  80000 m2 .

Cirklen skal have en diameter på 97,72 m og får arealet  7500 m2 .

Kvadraterne får en sidelængde på 100 m og har hver arealet 10000 m2 .

Et passende målestoksforhold kan være   1 : 2000

Nu skal du dividere alle de virkelige mål med 2000 for at få de mål, der skal tegnes ned på papiret.

God fornøjelse, hvis det er en rektanguklær park, du gerne vil have. Ellers laver vi den bare om.


Svar #4
05. marts 2013 af HjælpRose (Slettet)

Tusind tak for alt hjælpen. Jeg har løst opgaven :-)

Skriv et svar til: Hjælp til opgave - målestoksforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.