Matematik

Gør rede for monotoniforholdene uden hjælpemidler

09. marts 2013 af AmalieDa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle, kan simpelthen ikke huske metoden for at finde monotoniforholdene....

 

En funktion f er givet ved f(x)=x^3-3x^2+4

Bestem f'(x) og gør rede for monotoniforholdene

 

Ja, f'(x)=3x^2-6x

 

og nu skal jeg jo finde "extrema" men jeg kan jo ikke bare sætte ligningen lig 0 uden hjælpemidler. Jeg skal derfor finde konstanterne a,b,c 

a: 3

b: 6

- Men hvad er c? er det bare 0?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2013 af exatb

Find f `skæring med x aksen. Den fortæller om kurvens ekstrema. Da f ` er en  parabel med positiv a værdi kan man udlede at kurven er faldende mellem de to skæringer, og stigende på hver side af skæringerne.

Ja, c er nul, så d er (-6)2 = 36

Husk at b = - 6


Svar #2
09. marts 2013 af AmalieDa (Slettet)

#1


Find f `skæring med x aksen. Den fortæller om kurvens ekstrema. Da f ` er en  parabel med positiv a værdi kan man udlede at kurven er faldende mellem de to skæringer, og stigende på hver side af skæringerne.

 

Det ved jeg - men er c = 0

 

derefter finder jeg diskriminanten som jeg får til 36

så indsætter jeg i formlen for at finde x-værdierne, som jeg får til 0 og -2.... men det giver ikke rigtig nogen mening


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. marts 2013 af exatb

Det betyder at kurven har vendetangent for x = = og x = -2. De x værdier sætter du ind i den oprindelige kurve, og du har så koordinatsættene for de vandrette tangenter.

Der hvor parablen ligger under x akser er kurven faldene, og der hvor parablen ligger over x aksen er kurven stigende. Det er sådan man  redegør for monotoniforhold.


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. marts 2013 af exatb

Skæring ved x= 0 og x= +2


Svar #5
09. marts 2013 af AmalieDa (Slettet)

Tusind tak

 

Kan du hjælpe mig, hvordan man reducere 

 

2(a+b)^2-4b(a+b)


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. marts 2013 af exatb

Udregn først den toledede sum. Gang ind i hvert led. Ophæv parenteser, og vær opmærksom på minusparenteser

 


Svar #7
09. marts 2013 af AmalieDa (Slettet)

får den til 2a^2-4ab-2b^2

 

kan det passe ? :-)


Brugbart svar (2)

Svar #8
09. marts 2013 af exatb

Nej, den toledede sum er (a+b)2 =a2+b2+2ab

Så har du udtrykket

2(a2+b2+2ab) - 4b(a+b)

Så kan der ganges ind i parenteserne


Svar #9
10. marts 2013 af AmalieDa (Slettet)

Kan det her så passe? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. marts 2013 af exatb

Hvordan kommer du frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er forkert at skrive, at kurven kar vendetangent for x = 0 eller x = 2 . Kurven har vandret tangent disse to steder. Kurven har en vendetangent, hvor den 2. afledede er lig med 0, dvs hvor f ''(x) = 0 , hvilket er tilfældet for x = 1; men det er normalt ikke en del af en monotoniundersøgelse.

Man løser lettest ligningen f '(x) = 0 ved at faktorisere og benytte nulreglen:

3x2 -6x = 0 giver

3x·(x-2) = 0 , dvs

x = 0 ∨ x = 2 .


Brugbart svar (1)

Svar #12
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Sæt i stedet 2(a+b) uden for en parentes:

2(a+b)2 -4b(a+b) = 2·(a+b)·(a+b -2b) = 2·(a+b)·(a-b) = ...

og benyt nu en kendt kvadratsætning til at reducere færdig.


Skriv et svar til: Gør rede for monotoniforholdene uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.