Matematik

hvordan differentierer jeg ligningen?

09. marts 2013 af hug,go (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan hjælpe mig med noget differentialregning?

Jeg har fået et spørgsmål som lyder som følgende:

angiv f' (x_0) i hvert af følgende tilfælde.

Her har jeg så en ligning der hedder f (x)=(3x-7)(2x^2+1)

Jeg ved at jeg blandandet skal bruge potensreglen (n*x^n-1), og til sidst indsætte x=0 i ligningen. Derimod er jeg i tvivl om hvad der skal differentieres, hvad der konstanter og funktioner, og i hvilken rækkefølge det skal regnes osv. 

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2013 af nielsenHTX

x0≠x=0  

x0 bruges om et vilkårligt punkt.

du skal bruge reglen for diff af et produkt

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt udtrykket for differentiation af et produkt, da   f(x) = (3x-7) · (2x2+1) kan betragtes som produkt af to funktioner.

Der er ikke tale om at differentiere en ligning, men om at differentiere en funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2013 af Andreww (Slettet)

Der er flere måder at gøre det på. Den nemmeste er at gange paranteserne sammen som det første, og så anvende reglen som du selv omtaler. Alternativt (sikkert langsommere) kan du benytte produktreglen.

Hvis du ganger paranteserne sammen, så tror jeg bedre du kan se hvad der er konstanter og koefficienter.


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

(Kædereglen anvendes ved differentiation af en sammensat funktion. Den finder ikke anvendelse her.)

(Svaret i #3 blev redigeret midtvejs. Det er korrekt nu).


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2013 af Andreww (Slettet)

#4

Det er jeg klar over, - det var nu også rettet inden du skrev #4. Men tak.


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. marts 2013 af OhFortuna (Slettet)

Du har ikke en ligning men en funktion.

f er en slags maskin du stikker et tal x deri og der kommer (3x-7)(2x^2+1) ud.

En funktion har (kan have) en afledte funktion, noteret med f'(x).

Funktionens resultatet er her et produkt af to "ting", så du skal bruge reglen om differentiering af en produkt:

f´(x)=(2x-7)' (2x^2+1) * (2x-7)(2x^2+1)'  (mærk de små aksenter)

=2(2x^2+1)+(2x-7)4x, o.s.v.

 

(nogle gange hjælper det, hvis du kigger en gang i bogen ;-)


Svar #7
09. marts 2013 af hug,go (Slettet)

Jeg er stadig lidt på bar bund tror jeg. Skal jeg bruge produktreglen "(f(x)⋅g(x))′=f′(x)⋅g(x)+f(x)⋅g′(x)" og "potensreglen", sådan at jeg får noget der minder om:


f´(x)=(3x-7)*(2x^2+1)+(3x-7)*(2x+2x^2-1 +1)?


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, man skal jo differentiere den ene faktor i de to led i produktets afledede:

((3x-7)·(2x2+1))' = (3x-7)'·(2x2+1) + (3x-7)·(2x2+1)'

                              = 3·(2x2+1) + (3x-7)·4x

                              = ...


Svar #9
09. marts 2013 af hug,go (Slettet)

#8

skal der ikke stå 3x*(2x2+1), istedet for 3·(2x2+1)?


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, den afledede af den lineære funktion 3x-7 er jo lig med 3.


Svar #11
09. marts 2013 af hug,go (Slettet)

#10

Jeg forstår ikke hvordan 3x-7 bliver til 3?


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man benytter potensreglen

(a·xn)' = a·n·xn-1

på hvert led i funktionen 3x - 7

(3x - 7)' = (3x)' + (-7)' = 3·1·x0 + (-7)·0 = 3


Svar #13
10. marts 2013 af hug,go (Slettet)

Skal man bruge potensreglen selvom funktionen ingen potens har?

Og hvorfor ganges -7 med 0? 


Brugbart svar (1)

Svar #14
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg benyttede det generelle udtryk for differentiation af en potensfunktion, da dette udtryk også kan anvendes på en lineær funktion.

Du bør vide, at differentialkvotienten af en konstant er lig med 0.


Svar #15
10. marts 2013 af hug,go (Slettet)

Ok, jeg tror jeg er ved at have styr på det nu, og tak for det. Men er der ikke nogen der har lyst til at regne opgavet, så jeg kan se det i et større perspektiv?


Brugbart svar (1)

Svar #16
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Du skal jo fortsætte med at regne færdig i #8.


Skriv et svar til: hvordan differentierer jeg ligningen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.