Matematik

Eksponentiel funktion

13. marts 2013 af inger91 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan finder man konstanterne a og b i en eksponentiel funktion, når man ikke får nogle støttepunkter oplyst?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2013 af mathon


                          ...så må du have andre oplysninger


Svar #2
13. marts 2013 af inger91 (Slettet)

I disse år oplever verden en eksplosion i antallet af folk over 60 år:
I 1950 var der 250millioner på verdensplan, i 2006 var tallet 688millioner, og i 2050 vil næsten to milliader verden over være 60.

 

Det er ud fra disse oplysninger jeg skal finde a og b.


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. marts 2013 af SuneChr

Kald året 1950  for x = 0

Året 2006 er da x = 56

Vi har så

250·106 = b·a0

688·106 = b·a56

Løs da disse to ligninger.

Eftervis til sidst om prognosen år 2050 passer ind i den fundne formel.


Svar #4
13. marts 2013 af inger91 (Slettet)

Hmm.. det forstår jeg ikke så meget af.

Kan du være lidt mere konkret?

Forstår ikke det du har skrevet med 250*106 = b*a0

Og 688*106 =b*a6 ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. marts 2013 af SuneChr

Forskriften hedder   y = b·ax

1 million = 106 ,  derfor skal der ganges med denne.

Ved at indsætte (x ; y) = (0 ; 250·106) i forskriften fås den første ligning og tilsvarende i den anden.

a0 = 1  så derfor er b = 250·106 . Indsæt dette b i den anden ligning og find frem til, hvad a er.


Svar #6
13. marts 2013 af inger91 (Slettet)

Ahh ok tak :)


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.