Matematik

Beregn |BC| og |B'C'|

15. marts 2013 af Purløg (Slettet) - Niveau: C-niveau

Link til opgave.

Hvad betyder det overhovedet, når der står streger foran og bagved B og C? Og hvad er det jeg skal gøre? Og hvordan gør man det, må jeg hellere spørge på forhånd...?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2013 af mathon


                   |BC|   betyder længden af linjestykket AB

                   |B'C'| = k • |BC|      længderne af ensliggende sider i ensvinklede trekanter er proportionale

                                                k kaldes undertiden skalafaktor


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal benytte, dels at trekanterne er retvinklede, og dels at de er ensvinklede.

|BC| beregnes ved at benytte Pythagoras i trekant ABC. |B'C'| beregnes ud fra skalaforholdet for de to trekanter.


Svar #3
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

Vil det så sige at man skal skrive 10^2 + 6^2 = 16^2 for at finde |BC|?


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, man skal gøre det ordentligt. I formlen for Pythagoras a2 + b2 = c2 er c hypotenusen, og a og b de to kateter. Her kender man hypotenusen og den ene katete. Isoler den anden katete i formlen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du skal lige være opmærksom på, at 102 + 62 ikke er lig med 162 .


Svar #6
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

Hvis jeg nu skriver

x + 6^2 = 10^2

Er det så rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, når x betegner kvadratet på den ukendte katetes længde.


Svar #8
16. marts 2013 af Purløg (Slettet)

Så skal jeg altså løse ligningen. Det er frygtelig pinligt, men det kan jeg slet ikke finde ud af... I hvert fald ikke ret godt.

Jeg skal have flyttet 6^2. Hvordan er det nu man får det ophøjede (hedder det det?) 2-tal ned? Er det ikke noget med kvadratrod?


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man flytter 62 til den anden side af lighedstegnet ved at trække 62 fra på hver side. x er så kvadratet på den ukendte katetes længde. Når man kender et tals kvadrat, finder man tallet selv ved at uddrage kvadratroden af kvadratet.


Svar #10
17. marts 2013 af Purløg (Slettet)

#9:

x + 6^2 = 10^2

x = 10^2 - 6^2

x = 4^2

x = √16

x = 4

Er jeg gal på den?


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, du er helt gal på den. 102 - 62 er ikke lig med 42 . Du benytter nogle forkerte hjemmestrikkede regneregler, ligesom du gjorde i #3 (se svaret i #5).

Desuden er det forkert skevet op, for når x = 42 = 16, er x ikke også lig med √16 = 4.

En grundlæggende fejl er begået ved at kalde katetens kvadrat for x. I stedet skal man kalde den søgte katete for x, hvorefter man skal løse ligningen

x2 + 62 = 102 ,

hvis positive rod er opgavens løsning.


Svar #12
20. marts 2013 af Purløg (Slettet)

#11 - Tusind tak for hjælpen, jeg håber at jeg har forstået det lidt bedre nu.


Skriv et svar til: Beregn |BC| og |B'C'|

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.