Matematik

Parallelogram ABDE

15. marts 2013 af MalteLONG (Slettet) - Niveau: C-niveau

Parallelogram ABDE har  A(-1,-3), B(1,3) og D(5,0).

 

1)Bestem diagonalernes skæringspunkt
2)Bestem størrelsen af de vinkler som diagonalerne danner

Kan disse opgaver løses uden vektor-regning, og hvis ja. Hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man starter med at bestemme punktet E's koordinater. Da ABDE er et parallelogram, gælder der

AE = BD ,

hvorfor

OE = OA + AE = OA + BD .

For diagonalernes skæringspunkt M gælder der, at punktet M ligger på liniestykket AD, midt mellem A og D. Derfor gælder der

AM = (1/2)AD , og dermed

OM = OA + AM = OA + (1/2)AD .

De to diagonaler repræsenteres af vektorerne AD og BE . Bestem derfor vinklen mellem disse to vektorer.

Vektorregning er den simpleste fremgangsmåde til at løse disse opgaver.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med.


Svar #3
15. marts 2013 af MalteLONG (Slettet)

#1


Har ikke lært om vektorregning endnu, er der en anden mulighed?...


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Koordinaterne til diagonalernes skæringspunkt M findes som gennemsnittet af punkter A og D's koordinater.

Man kan bestemme længderne af liniestykkerne AM, ME, og AE og dernæst benytte en cosinusrelation til at bestemme vinkel AME.


Skriv et svar til: Parallelogram ABDE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.