Matematik

vektor gennem punkt

20. marts 2013 af frede987 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg har fundet frem til centrum for en cirkel samt et koordinatsæt for en vektor i planen. Jeg skal finde afstanden mellem linjen og centrum for cirklen. 

Lad os sige, at vektoren (lad os kalde den v) er givet ved <1,2> og punktet er (3,5) for eksemplets skyld. Jeg forestiller mig, at det må være en linje, som er ortogonal på v, og som går gennem (3,5). Hvordan finder jeg frem til en sådan vektor, og hvordan beregner jeg dens længde?


Svar #1
20. marts 2013 af frede987 (Slettet)

Er det umiddelbart distformlen, jeg skulle have haft gang i?

Har været syg og fraværende i det meste af forløbet om vektorer :(


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du omtaler en linie. Hvordan er den linie defineret? Er det linien gennem punktet (3,5) med retningsvektor v ?


Svar #3
20. marts 2013 af frede987 (Slettet)

Jeg beklager, hvis jeg har været uklar. Min opgave er en uklart formuleret eksamensopgave, og jeg prøvede at skære ind til humlen. Vi har en cirkel med et centrum i (3,5) og vi har en linje, der kunne være defineret 2x-1y-1=0. 

Retningsvektoren må være <1,2>, da 2 og 1 i forskriften siger noget om normalvektoren, ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis der er tale om en eksamensopgave, burde du kunne henvise til opgavens præcise dato eller et link på www.uvm.dk .

Hvis man kender ligningen for linien som 2x -y -1 = 0 skal man blot indsætte koordinatsættet for cirklens centrum C(x0,y0) i punkt-linie-afstandsformlen:

dist(C,l) = |2·x0 -y0 -1|/√(22+(-1)2) .


Skriv et svar til: vektor gennem punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.