Matematik

Bestem ligning og koordinatsættet m.m.

24. marts 2013 af stinedenseje (Slettet) - Niveau: A-niveau

En ret linje l går gennem punkterne P(1,-6) og Q(-2,3) 

-Bestem en ligning for l, og bestem koordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter med akserne. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. marts 2013 af mathon


        den type har du da prøvet nogle gange


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. marts 2013 af mathon

topunktsformeln:

                     y - y1     y2 - y1
                     ------- = -------
                     x - x1     x2 - x1

                     y -(-6)   3 -(-6)
                     ------- = --------
                      x - 1     -2 - 1


                     y + 6
                     ------ = -3
                     x - 1


                    y +6 = -3(x-1)

                    y = -3x + 3 - 6

                    y = -3x - 3

eller på
akseskæringsform


                   x       y
                  --- + --- = 1
                  -1     -3


 


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2013 af PeterValberg

Bestem linjens ligning ud fra to punkter:   [ LINK ]

Når du så har forskriften på formen f(x) = ax + b så finder du:

Skæringspunktet med y-aksen som:     (0,f(0))  
hvilket kan aflæses af forskriften som:  (0,b)

Skæringspunktet med x-aksen:   (x1,0) 
hvor x1 bestemmes ved at løses ligningen:   0 = ax1 + b
hvor du selvfølgelig indsætter de kendte værdier for a og b

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. marts 2013 af mathon

x-akseskæring for y = 0

            (-1,0)

y-akseskæring for x = 0

            (0,-3)


Svar #5
24. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Tak - kan bare ikke finde ud af det med koordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter med akserne. 


Svar #6
24. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Hvordan er du kommet frem til svarene i #4?


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. marts 2013 af mathon

                   x       y
                  --- + --- = 1
                  -1     -3

   en brøk er da og kun da lig med 1, hvis tæller er lig med nævner


x-akseskæring for y = 0  
dvs
 

                   x                 
                  --- 
= 1
                  -1
   

 skæring
                     (-1,0)

 

y-akseskæring for x = 0  
dvs
 

                   y                
                  --- 
= 1
                  -3
   

 skæring
                     (0,-3)

 


Svar #8
24. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Hvilken regnestykke m.m. for du til at give -1 og -3??? og meget mere 


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. marts 2013 af mathon

                   y = -3x - 3

                   3x + y =  - 3                        division med -3 på begge sider

                   -x + y/(-3) = 1

 

                   x       y
                  --- + --- = 1
                  -1     -3

 


Svar #10
24. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

TAK - hermed klaret 


Svar #11
24. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Når man skal skrive svaret på koordinatsættet er det så: 

(-1,-3) ???


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. marts 2013 af mathon

 

            Jej
                          det er jo to forskellige punkter; det ene på x-aksen og det andet på y-aksen


Svar #13
24. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

TAK!


Brugbart svar (1)

Svar #14
24. marts 2013 af mathon

 

  x-aksens punkter er på formen
                                                                (x,0) så du blot skal finde førstekoordinaten

 

  y-aksens punkter er på formen
                                                                (0,y) så du blot skal finde andenkoordinaten

 


Svar #15
24. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

øøhh ok


Skriv et svar til: Bestem ligning og koordinatsættet m.m.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.