Matematik

Vinkel mellem vektorfunktion og vandret

29. marts 2013 af niklau5 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Hvordan finder man vinklen mellem en vektorfunktion og vandret ? 


På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vektorfunktionen er

r(t) = [x(t) , y(t)]

findes vinklen α med vandret af

tan(α) = y(t)/x(t)


Svar #2
29. marts 2013 af niklau5 (Slettet)

Tak 

Men jeg har et problem idet x(t) = 25*t og jeg skal finde vinklen til tiden t=0 
Altså dividere jeg med 0, og det er jo som bekendt "ret svært" :D

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad er y(t) her?


Svar #4
29. marts 2013 af niklau5 (Slettet)

-4.91*t^2+30*t+0.95

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Til tiden t = 0 har vektorfunktionen så formen r = [0 ; a] , hvor a > 0 . Det er vel klart, at den står vinkelret på x-aksen til tiden t = 0.


Svar #6
29. marts 2013 af niklau5 (Slettet)

Jeg vedhæfter lige opgaven, det kan være at jeg har misforstået spørgsmålet, det er spørgsmål b) det drejer sig om.
 

Vedhæftet fil:opg 6.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #7
29. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo så banekurvens vinkel med vandret, der skal bestemmes. Banekurven er beskrevet ved vektorfunktionen p(t). Pilens retning er tangenten til banekurven, så man skal bestemme retningsvinklen for hastigheden p '(t) til tiden t = 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. marts 2013 af mette48 (Slettet)

Pilens retning til tiden x er den samme som hastigheden retning til tiden 0

find dp/dt ved at difernetiere tæller og nævner

find derefter vinkelen for hastighedsvektoren.


Svar #9
29. marts 2013 af niklau5 (Slettet)

tak for svarene. 

Men hvad er formlen for at finde vinklen for hastighedsvektoren eller retningsvinklen for hastigheden ? 
og hvorfor, er den det ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. marts 2013 af mette48 (Slettet)

Du får hastighedsvektoren ved at diferentiere stedvektoren

v=ds/dt           hvor s er stedet,v er hastigheden og t er tiden


Svar #11
29. marts 2013 af niklau5 (Slettet)

Er vi enig om at hastighedsvektoren er en tangent som er lodret. 
Hvordan kan pilens retnint til tiden 0 så være den samme som hastidhedens retning til tiden 0 ?
Manden som holder pilen starter vil ikke med at sigte lodret op i luften ?
Jeg må erkende at jeg ikke rigtig forstår det.

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, den er ikke lodret. Pilens retning svarer til hastighedsvektoren, dvs tangenten til banekurven. Man har

p(t) = [ 25t ; -4,91·t2 +30t + 0,95 ]

og deraf findes hastighedsvektoren

p '(t) = [ 25 ; -9,82t + 30 ]

der til t = 0 har værdien

p '(0) = [ 25 ; 30]

Denne vektor danner vinklen α med vandret bestemt ved

tan(α) = 30/25 = 1,20 , dvs.

α = tan-1(1,20) = 50,2º


Skriv et svar til: Vinkel mellem vektorfunktion og vandret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.