Matematik

Vis at -3 er en egenværdi for 3x3 matrice A

30. marts 2013 af Raaydk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej folkens.

Jeg har lidt problemer med en opgave. Skal vise at -3 er en egenværdi for matricen A.

Ved at jeg skal løse A-(-3)*E=0, men er ikke så sikker på hvordan det bliver vist.

Matricen A ser således ud!

( 17    4    18)

(30    3     27)

(-10   -2    -12)

 

Sætter tallet -3 ind på pladserne.

( 17-(-3)    4    18)

(30    3-(-3)     27)

(-10   -2    -12-(-3))

og får

( 20    4    18)

(30    6     27)

(-10   -2    -9)

 

Hvad er det så lige man herefter skal?

Håber en kan hjælpe :)

 

på forhånd tak og god påske.!

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. marts 2013 af wut123 (Slettet)

Så skal du vise at determinanten af matricen er 0.


Svar #2
30. marts 2013 af Raaydk (Slettet)

og dette gøres hvis der er mindst en fri variable, altså en række der giver 0 :)? , dette tæller vel os hvis det er en hel søjle med kun 0'er???


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. marts 2013 af wut123 (Slettet)

Hvis du bringer matricen på trappeform og finder at der er en nulrække, så er determinanten 0.

Det bemærkes at de første to søjler i matricen er lineært afhængige hvorfor determinanten er 0.


Brugbart svar (2)

Svar #4
30. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Faktisk er alle tre rækker lineært afhængige, idet

A - (-3)E = { 10·[2;3;-1]T ; 2·[2;3;-1]T ; 9·[2;3;-1]T }


Svar #5
31. marts 2013 af Raaydk (Slettet)

Takker for det.

 

Er nået til det sidste spørgsmål.

Hvis jeg nu har vist at -3 er en egenværdi, hvordan findes de tilhørende egenvektorer så?? Skulle gerne være 2 vektorer.

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. marts 2013 af wut123 (Slettet)

Løs ligningssystemet (A+3E)v = 0


Svar #7
31. marts 2013 af Raaydk (Slettet)

Det har jeg da gjort .. eller har jeg??.

Jeg har fundet determinanten og lavet den på den der echol form så den ser således ud:

1     1/5      9/10

0       0          0

0       0          0

Så der er noget jeg ikke forstår... da der jo er nul rækker må der være 2 frie variabler.

X1=1, X2=t1, X3=t3, er det ikke noget med man skal skrive ligningerne op?


Brugbart svar (2)

Svar #8
31. marts 2013 af wut123 (Slettet)

Det ser rigtigt ud. Så du finder at v1 + 1/5·v2 + 9/10·v3 = 0. Hvis du så lader v2 og v3 være de frie variable og omdøber dem t1 og t2 fås at

          v2 = t1

          v3 = t2

          v1 = -1/5·t1 - 9/10·t2

hvorfor den fuldstændige løsning er givet ved

           v = t1·[-1/5, 1, 0] + t2·[-9/10, 0, 1],   t1,t2R


Svar #9
31. marts 2013 af Raaydk (Slettet)

Skide godt... jeg har lige fundet en god side, som forklarede det hele, det som min lærer ikke lige kunne forklare ordenligt til mig :D

Jeg takker rigtig mange gange, og god påske herfra!


Skriv et svar til: Vis at -3 er en egenværdi for 3x3 matrice A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.