Matematik

Find vinkel m linje i rum og plan i rum

31. marts 2013 af mmmille (Slettet) - Niveau: A-niveau

 

I et koordinatsystem i rummet er planen α bestemt ved ligningen


2x − y − 2z − 6 = 0 .


Linjen l går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt O og punktet P(7,3,−2) .


a) Bestem den spidse vinkel mellem planen α og linjen l.

 

Hvordan kan man finde to vektorer der udspænder planen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2013 af peter lind

Det er der flere måder at gøre på

Find 3 punkter A, B og C i planen og som ikke ligger på en ret linje. Det gøres nemmest ved at sætte 2 af koordinaterne til 0 og så finde den tredje koordinat. eks. x=y=0,  -2z-6 = 0 <=> z = -3 så (0, 0, -3)  er et punkt i planen. Vektorene AB og AC udspænder så planen


Svar #2
31. marts 2013 af mmmille (Slettet)

Men man skal jo have et bestemt område af planen... Så man kan projicere normalvektoren derpå.

 

Kan du løse opgaven? Det kan være det giver lidt mere mening så.


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. marts 2013 af mathon

Tegn det og få overblik

 

Bestem først vinklen mellem linjens retningsvektor

                                                                          r = OP = [7,3,−2]   

og planens normalvektor

                                                                          n = [2,-1,-2]
                                                                                             


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vinklen mellem en plan og en linie i rummet kan findes som komplentvinklen til vinklen mellem planens normalvektor og liniens retningsvektor.

Brugbart svar (2)

Svar #5
31. marts 2013 af mathon

 

Vinklen mellem en plan og en linie i rummet kan findes som komplementvinklen til den spidse vinkel mellem planens normalvektor og linjens retningsvektor.


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

                  *en normalvektor til planen


Skriv et svar til: Find vinkel m linje i rum og plan i rum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.