Fysik

Fejlkilde og kludder i opgaven

01. april 2013 af Yang (Slettet)

Hej, jeg sidder og laver beregninger på et "forsøg" - det er nok nærmere en opgave, men jeg kan ikke få det til at passe.

Jeg håber det er ok, at jeg vedhæfter opgaven, og at der er en, der gider at se på den?

Jeg har beregnet nogle værdier, og jeg har skullet afbilde I som funktion af (1/d2) og får ikke en retlinje, der går gennem (0,0), hvilket det angiveligt skulle være. Jeg får snarere en eksponentialfunktion. 

Derudover kunne det være dejligt, hvis der var en, der kunne forklare mig, hvad fejlkilden med lyset fra omgivelserne går ud på? :-)

Tak. Håber ikke, det er for meget at spørge om, men jeg er virkelig på bar bund her.

På forhånd tak. 


Brugbart svar (3)

Svar #1
01. april 2013 af hesch (Slettet)

Ja, der er kludder i grafen:

Hvis du kigger på tabellens højre søjle, skal du plotte punktet ( 1/d; I ) = ( 0,063 ; 14 ).

Hvor er dette plot i din graf ( eksempelvis ) ?


Svar #2
01. april 2013 af Yang (Slettet)

For pokker da! Det er fordi, jeg har kommet de helt forkerte værdier ind, og så endda på de forkerte pladser. Tak for svaret, Hesch! Nu giver det hele da mening og går op.

Men siden grafen nu bekræfter afstandskvadratloven (får en ret linje igennem (0,0), hvorfor bliver jeg så spurgt til fejlkilden om lys fra omgivelserne? Kan du evt. forklare mig, hvilken indflydelse det har på min graf og resultaterne?  


Brugbart svar (3)

Svar #3
01. april 2013 af hesch (Slettet)

Hvis du nu flytter kikkerten uenedeligt langt væk fra "stjernen", kan kikkerten ikke længere se stjernen, men kikkerten kan stadig se belyste omgivelser. 

Styrken af lyset fra disse omgivelser, vil bidrage til et "offset" af din rette linie, således at linien vil skære I-aksen en anelse større værdi end I = 0, f.eks. i punktet ( 1/d2 ; I ) = ( 0 ; 0,1 ).


Svar #4
01. april 2013 af Yang (Slettet)

Aaaah, point taken. Mange tak for det uddybende svar. Du har lige reddet min aften! :-) 


Skriv et svar til: Fejlkilde og kludder i opgaven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.