Fysik

Resonansrør - 3 forvirrende spørgsmål i min rapport

03. april 2013 af Markus95 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Goddag studieportalen.

Jeg er i gang med min fysik rapport og har fået stillet nogle spørgsmål som jeg besvare flydende i min tekst. Jeg har valgt at udelukke de spørgsmål jeg allerede har lavet, men der er nogle opgaver som jeg er meget forvirret over, da jeg ikke er specielt klog indenfor fysik.

6. Beregn lydens fart i luft ved den målte temperatur.

Temperaturen er på 17,1 i lokalet. Så vidt jeg er lydens hastighed 3,0*10^8, eller også er det lysets hastighed? Ved i hvilken formel man skal bruge her? Min tanke var at jeg kunne finde farten(v) ud fra den fundne bølgelængde, samt frekvensen, men hvordan skal jeg så regne farten ud med den målte temperatur?

7. Beregn afvigelsen i % mellem de to (regn først gennemsnittet af resultaterne fra 4.).

Tidligere i opgaven har jeg fundet farten(v), bølgelængden, samt frekvensen. Hvilken formel skal jeg bruse for at finde afvigelsen i procent?

10. Har grundtonen i et meget langt rør en høj frekvens eller en lav frekvens?

Det er et typisk spørgsmål som man enten ved eller ikke ved. Jeg ved det desværre ikke :> 

Det ville være fantastisk hvis I kunne hjælpe mig med disse 3 spørgsmål! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2013 af mathon

6.

                     Temperaturen er 17,1 ºC i lokalet

                         v = (20,0347 m/(s·√(K)) • √(T)

                         v = (20,0347 m/(s·√(K)) • √((273,15 + 17,1) K) = 341,326 m/s


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. april 2013 af peter lind

Der gælder bølgelængde*frekvens = fart, så du har ret i at du kan beregne farten fra dette. Den fart du finder er så ved den temperatur du har målt.

Et langt resonansrør giver en stor bølgelængde for grundtonen og derfor en lille frekvens


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. april 2013 af mathon

10

                 λ = 2 • L

                 f = v / λ =  v / (2L) = (1/2) • (v/L) = (170,663 m/s) / L

                                 L • f = (170,663 m/s)

         L og f er således omvendt proportionale


Svar #4
10. april 2013 af Markus95 (Slettet)

Nu skriver jeg lidt forsinket, men mange tak for jeres svar! :)


Skriv et svar til: Resonansrør - 3 forvirrende spørgsmål i min rapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.