Fysik

2. orden for en DVD

07. april 2013 af sarajensen2 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvorfor kan 2. orden for en dvd ikke måles? Har dette spørgsmål, og kan ikke besvare det.. Hjælp.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Prøv at beregne den orden, der vil fremkomme, såfremt afbøjningsvinklen er 90 grader.


Svar #2
07. april 2013 af sarajensen2 (Slettet)

Kan jeg ike, når jeg ikke har de andre mål, tror jeg.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. april 2013 af Gymgy (Slettet)

#Jerslev

Kan du ikke uddybe dit svar, det ville hjælpe på forståelsen. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Brug gitterligningen. Du kender afbøjningsvinklen (90 grader), du kender gitterkonstanten (den har du målt vha. første orden) og du kender bølgelængden på laseren. Den eneste ukendte er ordenen, som du nu kan regne ud.


Svar #5
07. april 2013 af sarajensen2 (Slettet)

#4


#2: Brug gitterligningen. Du kender afbøjningsvinklen (90 grader), du kender gitterkonstanten (den har du målt vha. første orden) og du kender bølgelængden på laseren. Den eneste ukendte er ordenen, som du nu kan regne ud.

 

 

- Jeg får n til 1,37, hvis jeg bruger min gitterkonstant fra 1.orden.


Svar #6
07. april 2013 af sarajensen2 (Slettet)

Men, hvorfor er afbøjningsvinklen 90? i første orden, er den 46 ifølge mine resultater.


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#5+6: Tænk på, at du maksimalt kan se pletter ud til en afbøjningsvinkel på 90 grader.

Du har nu beregnet, at du ved en afbøjningsvinkel på 90 grader vil finde orden n= 1,37, som jo selvfølgelig ikke er nogen plet. Hvad siger det om placeringen af orden n=2?


Svar #8
07. april 2013 af sarajensen2 (Slettet)

Er det ikke noget med, at d/lambda skal være højere end 2, for at 2.orden kan findes?


Svar #9
07. april 2013 af sarajensen2 (Slettet)

lavere end 2*


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#8: Der gælder noget om det forhold ja. Men hvorfor?


Brugbart svar (1)

Svar #11
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Gitterligningen siger, at afbøjningsvinklen for n'te orden er bestemt ved

sin(θn) = n·λ/d

For den bestemte laseropstilling med den bestemte DVD er λ og d faste konstanter. Sinus til vinklen θn må ikke overstige 1 , så der skal gælde

n·λ/d ≤ 1

Indsæt værdierne for λ og d og bestem den øvre grænse for n .


Svar #12
07. april 2013 af sarajensen2 (Slettet)

#10


#8: Der gælder noget om det forhold ja. Men hvorfor?

 

Jeg ved ikke hvorfor..


Skriv et svar til: 2. orden for en DVD

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.