Matematik

Lineær funktion

08. april 2013 af Netcity (Slettet)

Hej. Jeg har et quick spørgsmål. Jeg har tænkt over.

Den lineær funktion = y = ax+b 

Og hvis vi nu sætter random tal ind : y = x -3 

- Her vil det sige at b = -3 og a = 1 . Mit spørgsmål er, hvordan kan det være at a = 1?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2013 af Stats

y=ax+b

y=(1)x+(1)b.

Koefficienten (1) vil altid stå foran en variabel.

Hvis vi ændre x til 0 er koefficienten gange med 0 og derved vil y=k (i dit tilfælde y=b)
Og selvfølgelig omvendt; hvis a=2, 1·2·x+b

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #2
08. april 2013 af Netcity (Slettet)

Vil det betyde, f.eks. y = 2+1x+1b ? Og hvis ja, hvordan kan a både vær 2 og 1?


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. april 2013 af Stats

Nej.. y=1·x+b

Her er 1-tallet hældningskoefficienten.. Der står altid 1·variabel...

Husk på at 1 angiver at vi har 1 x. Hvis koefficienten 1 ville have være 0, ville alle værdier af x have været 0..

Vi har altså altid (1)·variabel, medmindre andet er angivet

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. april 2013 af Stats

alle tal er neutral overfor 1

k ∈R

1·(k)=k

1·(-2)=-2

1·(3)=3

Og i dit eksempel:

1(x)=x

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #5
08. april 2013 af Netcity (Slettet)

1 * variabel gælder altså når der ikke står andet tal foran x? F.eks som tidligere y = x - 3 

a = 1? og i dette tilfælde : y = 2x-3 a = 2 ?

 


Brugbart svar (2)

Svar #6
08. april 2013 af Stats

Ja helt korrekt! :)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #7
08. april 2013 af Netcity (Slettet)

Okay fedt :) men hvorfor gælder det ikke for konstanten b?


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. april 2013 af Stats

Det gør det også... 1·(b), og du vælger b til at være -3, det vil sige 1·(-3)=-3...

y=x+b ⇔ y=1·(x)+1·(b),

vi vælger b = -3, y=1·(x)+1·(-3).

+ · - = -

y=1·(x)+1·(-3)=x-3

Hvor højresiden er reduceret

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #9
09. april 2013 af Netcity (Slettet)

Når okay, så samme regel for b. Når der intet er foran b er b = 1 . Og det giver også meningen at 1 *  b = b. Men det der grunden forvirrede mig fra start var, at hvis man beskriver det på den måde, er b i realiten 1 og et andet tal? Altså b er en faktor. 


Svar #10
09. april 2013 af Netcity (Slettet)

Nååååår ups !!!! Det lige gået for mig at vi ikke snakker om hvad b er =  men antallet af b. Sorry. Nu giver det hele mening! :D Tusind tak for hjælpen!! 

- Et andet spørgsmål indenfor lineær funktion. Hvordan kan f(x+1) = f(x) + a ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Når f(x) = ax + b, er

f(x+1) = a·(x+1) + b = ax + a + b = ax + b + a = f(x) + a


Svar #12
10. april 2013 af Netcity (Slettet)

ax + a + b -> Hvordan fik du + a ? 

f(x) + a -> Hvordan fik du fjernet både ax og b?


Brugbart svar (1)

Svar #13
10. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man ganger ind i parentesen:

a·(x+1) + b = a·x + a·1 + b = ax + b + a = f(x) + a ,

hvor man så udnytter, at f(x) = ax + b.


Svar #14
15. april 2013 af Netcity (Slettet)

Nååååår tak :D !!


Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.