Matematik

Beholder

08. april 2013 af MSA1 (Slettet)

Skal beregne: Beregn hvor målestreger, der skal markere 1/4- og 1/2-del af flaskens indhold skal sidde.

Har så en keglestub, med et rumfang på 539,7 cm^3 

og mål på

h= 14cm

r = 1,75 cm

R = 5 cm

Kan nogen hjælpe med det?


Brugbart svar (3)

Svar #1
08. april 2013 af SuneChr

Beskriv keglestubben i et koordinatsystem, hvor

    roteres 360o om x-aksen

Beregn x0 som er højdemærket, regnet fra bunden med størst radius. svarende til 1/4 af det samlede rumindhold.

 

Benyt samme fremgangsmåde, når mærket skal være 1/2 . 


Svar #2
08. april 2013 af MSA1 (Slettet)

Havde tænkt på om man ikke kunne beregn det som en ligning med 2 ubekendte? Da vi skulle bruge formler fra vores bog, og har ikke helt lært den måde du bruger endnu


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2013 af Sapfort (Slettet)

MSA1, er du sikker på, at der er tale om en keglestub?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Keglestubbens rumfang er

V = (π/3)·h·(R2 + Rr + r2)

Hvis vi kun fylder væske i flasken op til højden x, findes radius y i væskeoverfladen ved at betragte ensvinklede, retvinklede trekanter:

(R-r)/h = (y-r)/(h-x),

hvoraf man finder

y = r + ((R-r)/h)·(h-x)

Man skal så for 1/4-mærket løse ligningen

(π/3)·x·(R2 + Ry + y2) = (1/4)·(π/3)·h·(R2 + Rr + r2)


Svar #5
09. april 2013 af MSA1 (Slettet)

Nu har jeg forsøgt at prøve at løse den, men kan ikke helt få det til at passe.

Vil du fortælle hvordan du ville starte på den?


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er allerede startet på opgaven i #4 .

Man skal så løse ligningen

(x/h)·(R2 + R·(r + (R-r)·(1-(x/h))) + (r + (R-r)·(1-(x/h)))2) = (1/4)·(R2 + Rr + r2)

der er en 3.-gradsligning i (x/h) .


Svar #7
09. april 2013 af MSA1 (Slettet)

Mange tak, har desværre ikke haft om 3-gradsligninger enndu så tror ikke jeg kan løse den på nuværende tidspunkt


Skriv et svar til: Beholder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.