Matematik

om en linje er tangent

09. april 2013 af Thoedor (Slettet) - Niveau: A-niveau

en cirkel har centrum i (4,-1) og radius 7. linjen m går gennem (5,8) og (15,-2). afgør om linjen er tangent til cirklen.

hvis ja skal du bestemme røringspunktets koordinater,

hvis nej skal de bestemme koordinaterne til de eventuelt to skæringspunkter med cirklen.

 

på forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opstil liniens ligning, og beregn så afstanden fra cirklens centrum til linien. Hvis denne afstand er lig med cirklens radius, er linien en tangent til cirklen.

Hvis afstanden er mindre end cirklens radius, skærer linien cirklen i to punkter.


Svar #2
09. april 2013 af Thoedor (Slettet)

jeg har prøvet men den driller mig lidt når jeg sætter den op 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2013 af AMelev

Hvad får du linjens ligning til?

Du kan bestemme den

1) på den "gamle" måde ved a = (y2-y2)/(x2-x1) og b = y1-a*x1, hvor P1(x1,y1) og P2(x2,y2)  er de to punkter eller

2) ved at benytte at P1P2 er retningsvektor, så (a,b) = tværvektor(P1P2) er nomalvektor, indsætte i linjens ligning
a*(x-x1) + b*(y-y2) = 0 og reducere denne til a*x + b*y +c = 0 .

Vær opmærksom på, at a og b ikke er det samme i de to metoder.

Der er tilsvarende 2 forskellige udgaver af afstandsformlen

1) d = |a*c1 + b - c2|/√(a^2+1)|  og

2) d = |a*c1 + b*c2 + c|/√(a^2+b^2)|,

hvor C(c1,c2) er cirklens centrum


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med. Man skal slet ikke på noget tidspunt bruge cirklens ligning?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2013 af AMelev

Det kan man godt, men det andet er lidt lettere, hvis man ikke også skal bestemme røringspunktet.

Hvis man i stedet indsætter y = .... fra linjens ligning ind i cirklens ligning og derefter løser denne mht. x, får man én løsning, netop når linjen er tangent.
Denne x-værdi kan man så sætte ind i linjens ligning for at bestemme 2.koordinaten til røringspunktet.

Hvis man får to løsninger til 2.gradsligningen, skærer linjen cirklen to steder.

Hvis ligningen ingen løsninger har, falder linjen helt uden for cirklen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også betragte de tre punkter, cirklen centrum C(4;-1), og punkterne på linien A(5;8) og B(15;-2), som vinkelspidserne i en trekant ABC. Afstanden fra cirklens centrum C til linien gennem A og B er da lig med højden hc fra C på siden AB i trekant ABC.

Trekantens areal beregnet ud fra vinkelspidsernes koordinater i et koordinatsystem er

T = (1/2)·| (xA-xC)·(yB-yA) - (yA-yC)·(xB-xA) |

    = (1/2)·| 1·(-10) - 9·10 | = 50

Længden af siden AB er

c = |AB| = 10·√2 .

Højden hc fra C på grundlinien AB er så

hc = 2T / c = 100 / (10·√2) = 5·√2

og det er netop afstanden fra C til linien gennem A og B. Da hc = 5·√2 > 7 , som er cirklens radius, er linien gennem de to punkter ikke tangent til cirklen, og linien skærer heller ikke cirklen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. marts 2019 af EG92 (Slettet)

Hej Folkens, 

Jeg sidder med selvsamme opgave og har linjens ligning: m = -x+13  og cirklens ligning: (x-4)^2+(y+1)^2 =7. 

Linjen har ingen skæringspunkter med cirklen. 

Men jeg skal så finde eventuelle skæringspunkter. Det må betyde at linjen skal parallelforskydes indtil at den når to skæringspunkter i cirklen. 
 - Hvordan vil i løse denne? 

På forhånd mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. marts 2019 af AMelev

Hvis der ingen skæringspunkter er, er de fundet. Du skulle jo finde eventuelle skæringspunkter, og der var ikke nogen.
Er du sikker på din cirkelligning og linjens ligning? Hvordan lyder opgaven? Læg lige den op.

PS! Linjens ligning er vel y= .... ogikke m = ...


Skriv et svar til: om en linje er tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.