Matematik

ligninger- cirklens centrum og radius

11. april 2013 af Massou (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nedenfor ses tre ligninger
x^2-2x+y^2-4y+5=0
x^2+y^2-12x+8y-12=0
x^2+y^2-4x+10y+30=0

Ved I hvordan man undersøger hvilke af ligningerne der fremstiller cirkler, og angiver i bekræftende fald cirklernes radius og centrum.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2013 af PeterValberg

koefficienterne til x og y SKAL være ens, hvilket de er i alle ligningerne (det er 1)
dermed er de alle crklers ligninger

Hvordan du omskriver ligningerne, så du kan bestemme centrum og radius
fremgår af denne video [ LINK ] 2 minutter 53 sek inde i videoen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2013 af peter lind

Cirklens ligning er af formen (x-a)2+(y-b)2 = r2

Du skal omskrive ligningerne til denne form. a kan du finde af at (x-a)2 = a2+2ax+a2. hvor a kan aflæses af koeeficienten til x i den aktuelle ligning. b findes på tilsvarende måde  Hvis der efter omskrivningen kommer en positiv højreside er det en cirkel ellers ikke


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Ligningerne er kun ligning for en cirkel, hvis radius er større end 0. Af de ovenstående tre ligninger er det kun tilfældet for een af dem.


Svar #4
12. april 2013 af Massou (Slettet)

x^(2)-2x+y^(2)-4y+5=0
(x-1)^(2)-1+(y-2)^(2)-4+5=0
−1+−4+5 ? 0.
(x-1)^(2)+(y-2)^(2)=0

x^(2)+y^(2)-12x+8y-12=0
(x+6)^(2)-12+(y-4)^(2)-16-12=0
−12+−16-12 ? −40.
(x+6)^(2)+(y-4)^(2)=40

x^(2)+y^(2)-4x+10y+30=0
(x+2)^(2)-4+(y-5)^(2)-25+30=0
−4+−25+30 ? 1.
(x+2)^(2)+(y-5)^(2)=-1

 

er den der rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Prøv at skrive det mere overskueligt og letlæseligt ved at benytte redigeringsfaciliteterne.

1. er korrekt. (x-1)2 + (y-2)2 = 0

2. er ikke korrekt. Du får skiftet fortegn på de blandede led, og 62 er ikke lig med 12, men 36:

x2 + y2 -12x +8y -12 = 0 , dvs

(x-6)2 -36 + (y+4)2 -16 -12 = 0 , altså

(x-6)2 + (y+4)2 = 64 = 82

3. Her laver du samme fortegnsfejl ved de blandede led.

x2 + y2 -4x +10y +30 = 0 , dvs.

(x-2)2 -4 + (y+5)2 -25 +30 = 0, altså

(x-2)2 + (y+5)2 = -1


Skriv et svar til: ligninger- cirklens centrum og radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.