Matematik

Matematik afl. ?? :/

15. april 2013 af Bobsburgers (Slettet) - Niveau: B-niveau

1 : I det meste af Europa måler man temperatur i °C (Anders Celsius, svensk fysiker, astronom og meteorolog, 1701-44), mens man i England og USA måler i °F (Gabriel Daniel Fahrenheit, nederlandsk fysiker, 1686-1736).
Sammenhængen mellem de to skalaer er følgende:
 

Frysepunkt: 0 grader celcius, 32 grader fahrenheit
Kogepunkt: 100 grader celcius, 212 grader celcius

1. Du er på rejse i USA og ønsker i første omgang en tabel der fremstiller Celsius-graderne som en funktion af Fahrenheit-graderne. Dette betyder at tabellen har to linjer: I den øverste (x) anføres °F og i den nederste(y) anføres de tilhørende °C.
Opstil en sådan tabel. 
2. Udtryk y ved x.
3. Kontrollér at den sammenhæng, du har fundet, kan skrives:
Y= 5/9 (x-32)


og tegn grafen for denne funktion i et passende koordinatsystem.
4. En amerikaner på rejse i Europa er omvendt interesseret i en x-akse der angiver °C og en y-akse der angiver °F. Opstil en forskrift for den omvendte funktion. Tegn grafen for denne funktion i samme koordinatsystem.
5. Hvilken temperatur giver samme gradtal i de to skalaer?

FATTER IKKE OPGAVEN.... ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2013 af exatb

Du skal lave et koordinatsystem, hvor temperaturen i grader findes på x aksen, og temperaturen i fahrenheit findes på y aksen.

skema:

x       0       5

y    -18   -15

f(x)) =5/9(x-32) er den funktion du skal lave graf for


Svar #2
15. april 2013 af Bobsburgers (Slettet)

Tak!

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2013 af exatb

Nej det var vist forkert..

Du skal lave et koordinatsystem, hvor temperaturen i grader findes på y aksen, og temperaturen i fahrenheit findes på x aksen.

skema:

x       32       100    fahrenheit

y         0        212    celcius

f(x)) =5/9(x-32) er den funktion du skal lave graf for

ved den omvendte funktion bytter du om på x og y og isolerer y

x = 5/9(y-32) ;  y = 9x/5+32(den anden graf)

Samme gradantal ved x = -40
 


Svar #4
16. april 2013 af Bobsburgers (Slettet)

Hvordan fandt du frem til 

f(x) =5/9(x-32)?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. april 2013 af exatb

Den står i opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det korrekte skema er

skema:

x       32       212    Fahrenheit

y         0        100    Celcius

der netop giver den lineære sammenhæng

y = (5/9) · (x - 32)

mellem temperaturen x i Fahrenheit og temperaturen y i Celcius.

 


Skriv et svar til: Matematik afl. ?? :/

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.