Fysik

Plancks konstant - hjælp til formel

16. april 2013 af zquu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg skal beregne Plancks konstant, h, ved hjælp af følgende formel:

h = (λ_min*U*e)/c

Dette har jeg gjort og har fået et resultat der passer godt. Mit problem er bare at jeg skal redegøre for formlen - er der en af jer der kan hjælpe? :-)

Jeg vil umiddelbart sige at jeg starter ud med:

U*e=h*f ⇔ U*e=h*(c/λ_min)

Men kan ikke helt forklare hvorfor.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2013 af peter lind

Det kan vi andre heller ikke når vi ikke kender det fysiske system. U*e  lyder som den energi en elektron har opnået eftøreer at have gennemløbet et spændningsfald på U volt. Højre side er energien af en foton


Svar #2
16. april 2013 af zquu (Slettet)

Røntgenspektre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvordan beregner du hastigheden af en bølge med frekvensen f og bølgelængden lambda? Prøv at benytte dette.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2013 af mathon

 

         den fotoelektriske effekt

         de frigjorte elektroner nedbremses af en spændingsforskel U


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. april 2013 af mathon

 

                    Efoton = h • f = h • (f - fmin) + h • fmin                   h • fmin = Eløsrivelse

                                   h • (f - fmin) = Ekin = e • U

                                   h • c • ((1/λ) - (1/λmax)) = e • U

                                   h • c • (λmax - λ)/(λmax•λ) = e • U

                       h = ((λmax • λ) / (λmax - λ)) • (e • U) / c

 

men mest praktisk

                       h = e • U / (f - fmin)

 


Svar #6
17. april 2013 af zquu (Slettet)

#5

Tak for svaret - jeg kan dog ikke helt forstå din udledning - kan du forklare lidt med ord?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2013 af mathon

 

        Løsrivelsesarbejdet
                                                   Aløs = h • fmin

       Hvis røntgenstrålingens frekvens er mindre end fmin - uanset dens intensitet - sker der ingen
       løsrivelse af de svagest bundne metalelektroner.

       Da
                                 c = λmax • fmin         hvor λ og  f er omvendt proportionale
       vil
                                 fmin = c / λmax

      og
                                 Aløs = (h • c) / λmax

     


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. april 2013 af mathon

eller noteret

        Løsrivelsesarbejdet
                                                   Aløs = h • fo

       Hvis røntgenstrålingens frekvens er mindre end fo - uanset dens intensitet - sker der ingen
       løsrivelse af de svagest bundne metalelektroner.

       Da
                                 c = λo • fo         hvor λ og  f er omvendt proportionale
       vil
                                 fo = c / λo

      og
                                 Aløs = (h • c) / λo

 

Hvis du med
                                 fmax mener  
                                                           fmax = f - fo = c / λmin

har du

                                  h = e • U / (f - fo)

                                  h = (e • U / c) • λmin

                                  h = ( λmin e • U / c

 


Skriv et svar til: Plancks konstant - hjælp til formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.