Matematik

eksponentiel funktion

20. april 2013 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har følgende opgave, som jeg ikke har en ide om hvordan jeg skal løse den. Håber der nogen der kan hjælpe. 

En olies viskositet v, der er et mål for, hvor sejtflydende olien er, afhænger af oliens temperatur t. viskositeten angives i en enhed, der er underordnet i denne forbindelse. T måles i grader celcius. sammenhængen mellem v og t er af typen:

v=b*a^t

Der gælder følgende om to turbineolier P og Q.

P v ved 40 grader =32
P v ved 100 grader = 5,4

Q v ved 40 grader = 78
Q v ved 100 grader = 9,4

a)Bestem konstanterne a og b for olien P.


b) Bestem for olien P viskositeten ved 50 grader celsius.

c) Bestem for olien P den procentvise ændring i viskositeten, når temperaturen stiger 20 grader

 

d) Bestem den temperatur, ved hvilken olien P og olien Q har samme viskositet.

PÅ forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2013 af peter lind

Indsæt de opgivne data for P i formlen. Det giver 2 ligninger med 2 ubekendte a og b. Dividerer du de 2 ligninger med hinanden går b ud, så du har en ligning med den ubekendte a


Svar #2
20. april 2013 af hansen1921 (Slettet)

det forstår jeg ikke 


Svar #3
20. april 2013 af hansen1921 (Slettet)

Kan det passe, at a = 0,97     og     b = 108,21 ???


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2013 af SuneChr

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

P:   v = 32 · (5,4/32)(t-40)/(100-40) 

Q:   v = 78 · (9,4/78)(t-40)/(100-40) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2013 af Krabasken (Slettet)

- Jeg kan ikke få de to grafer til at skære hinanden . . .


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal løse ligningen

32 · (5,4/32)(t-40)/(100-40)  = 78 · (9,4/78)(t-40)/(100-40)  ,

dvs.

(t-40)/60 = log(78/32) / log(5,4·78/(32·9,4))

                = log(78/32) / (log(5,4/9,4) + log(78/32))

                = 1 / (1 + log(5,4/9,4)/log(78/32)) ,

og dermed

t = 40 + 60 · log(78/32) / log(5,4·78/(32·9,4)) = 198,789


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 7

Det overstiger mine evner at se, hvordan du når til udtrykkene i # 5, men de to funktioner i # 4 (som jo da er korrekte) har intet fællespunkt ifølge både Geogebra og Graph - og min CAS siger, at differensen mellem dem er nul ved 479 komma et-eller-andet, hvor de begge er tæt på nul  . . .

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er skæring.

Vedhæftet fil:viskos.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Udtrykkene i #5 er den umiddelbare logiske konsekvens af opgavens oplysninger, og de er fuldt konsistente med udtrykkene i #4.

En eksponentialfunktion f(x) = b · ax , der går gennem de to punkter (x1 , y1) og (x2 , y2) vil have forskriften

f(x) = y1 · (y2/y1)(x-x1)/(x2-x1)


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Ja - tilsyneladende - men det er ikke de samme funktioner som i # 4, det er tydeligt at se.

Jeg må sætte mig ned en dag og lure, hvordan du kommer frem til de besynderlíge funktioner i # 5, som åbenbart - til forskel fra dem i #4, som altså ikke vil mødes - har et klart skæringspunkt.

Men tak - der ligger et research-job og venter på mig dèr !

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er helt de samme funktioner i #4 og #5. Jeg har regnet dem begge i Excel. Med konstanterne i #4 bliver der tale om afrundingsfejl i 5.-6. decimal, men funktionerne i #4 skærer hinanden meget tæt ved den samme temperatur, hvor graferne i #5 skærer hinanden.

Tjek for tastefejl i dine udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Det vil jeg gøre - imorgen . . .

Tak for snakken  ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Tager man udtrykkene i #5

P:  v = 32 · (5,4/32)(t-40)/(100-40)  ,

er   b = 32 · (5,4/32)-40/60 = 32 · (32/5,4)2/3 = 104,7902293...

og  a = (5,4/32)1/60 = 0,9707798...

og for

Q:   v = 78 · (9,4/78)(t-40)/(100-40) 

er  b = 78 · (9,4/78)-40/60 = 78 · (78/9,4)2/3 = 319,6973984...

og  a = (9,4/78)1/60 = 0,96534797...

helt i overensstemmelse med #4.

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. april 2013 af Krabasken (Slettet)

- Det er vejen TIL udtrykkene i # 5, der er svær at se - men jeg researcher til jeg har luret dig!

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Den går via #10. Af udtrykket

f(x) = y1 · (y2/y1)(x-x1)/(x2-x1)

aflæser man de sædvanlige udtryk for konstanterne

a = (y2/y1)1/(x2-x1) , og

b = y1 · (y2/y1)-x1/(x2-x1) = y1 · a-x1

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Arrrhhhh - det er da klart!

HEUREKA!

Det er jo den velkendte formel i en lidt hurtig forklædning - men som du rigtigt skriver - det står jo i # 10

- Som jeg jo bare lige havde overset.. . .

Nu skal jeg så blot finde ud af, hvorfor den oprindelige f(x) -g(x) ingen rødder har på mine maskiner.

Men TAK FOR SANGEN!

Og Godnat - ;-)

 


Skriv et svar til: eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.