Matematik

Løs for 0<t<6 ligningen f(t)=3

05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude..

Jeg har lidt problemer med en opgave, som jeg håber i kan hjælpe mig med:

En harmonisk svingning er bestemt ved: f(t)=5*sin((π/6)t-(π/2))+1.

 

Løs for 0≤t≤6 ligningen f(t)=3

Hvordan er det, at jeg griber dette an?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Start med at løse ligningen f(t) = 3, og begræns så løsningerne til intervallet [0;6] .


Svar #2
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

okay.. det var også det jeg tænkte :)

Så der bliver en del skrivearbejde?

Kan det udregnes på lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

På et tidspunkt kan man benytte en lommeregner eller Excel til at beregne en værdi for funktionen sin-1() , men ellers kører opgaven da bedst på håndkraft.


Svar #4
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

Okay :) 

helt iorden :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Se vedhæftede skitse  ;-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #6
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

Jeg kan ikke rigtig løse den.. nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Start med at løse ligningen

sin(x) = 2/5

Svar #8
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

Hvorfor sin(x)=2/5?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Vent og se . . .  ;-)


Svar #10
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

Jeg kan da ikke vente og se, når jeg ikke ved hvorfor, at det er sin(x)=2/5 :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Hvis du venter et øjeblik, så skal jeg vise dig Andersen 11's plan - han kunne ikke vente så længe på dig, men jeg kan være der om to min. - ok?


Svar #12
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

Helt ok :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Ligningen hedder jo

5*sin((π/6)t-(π/2))+1 = 3

Rens den, så du har sin og parentesen på venstre side og alt andet på højre


Svar #14
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

dvs:

5*sin(0.5x-1.57) = 3-1??

Går ud fra, at det skal udregnes inde i parantesen .?


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Nej - ingen parentes endnu

jeg kan stadig se et 5-tal, der ikke er røget over på højre side . . .  ;-)


Svar #16
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

Så:
sin((π/6)t-(π/2)= 2/5 :)

Og så :D ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Kom nu - det er ikke svært

Dividér med 5 på begge sider

sin(.........) = (3-1) / 5 = 2/5
 

Altså sin(.........) = 2/5

Kan du se planen nu?


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Smukt!

Hvordan finder man nu (..........) ?


Svar #19
05. maj 2013 af hollybaabz (Slettet)

differentierer det?


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Det er noget med sin-1(2/5) . . .


Forrige 1 2 Næste

Der er 40 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.