Fysik

Opgave om kosmologi og stjernene

06. maj 2013 af Crolly (Slettet)

Kære alle jer herinde på SP ;)

 

Jeg har lidt problemer med en opgave som senest skal afleveres i morgen.

 

Kan I måske vær behjælpelige :D

Solen har en masse på 2,0·?10?^30 kg. Heraf er 73 % hydrogenkerner (protoner), hvoraf 13 % er ved tilstrækkelig høj temperatur til at kunne fusionere.
Hvor mange fusionbare protoner indeholder solen?
Hvor stor en energimængde kan de fusionbare protoner sammenlagt frigive?
I hvor mange år vil solen kunne blive ved med at afgive energi med effekten 3,9·?10?^26  W?

 

Mange hilsner og på forhånd tak

Kristine


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

så du har en samlet protonmasse på 73% af solens mase og 13 % af disse er fusionerbare:

Mp = 2.0*1030 kg *0.73*0.13

Du ved hvor meget masse en proton har m=1.67262178*10-27 kg / proton

Så ved enhederne fås at svaret er:

N = Mp/m

2. Brug einsteins E = mc2

Reaktionen er H11+H11 -> He  så du skal regne fusionsenergien ved at slå masserne op og bruge ^^

3.Når du har regnet 2 så er energien lig effekt gange tid så  E = Pt <=> t = E/P
Edit: reaktionen er nok snarere:

4H11 ->  He24+2e+2v


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

Tredje spørgsmål t = DeltaE / P ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

1) korrekt.

2) Man skal beregne energifrigørelsen ved protonfusionen og betænke, at det tager 2 protoner at danne 1 He kerne.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

så E = 2mc2

hvor m afspejler massen af de fusionsbare protoner?

men det tager 4 protoner at danne 1 He-kerne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Man skal beregne forskellen i masse-ækvivalens på de to sider i fusionsprocessen, den såkaldte Q-værdi. Det er jo ikke hele protonmassen, der futter af i den proces.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

hej andersen

det første vi skulle lave var at beregne massetilvæksten, når man kigger på den nederste reaktion vist nederst i #1 ved at beregne forskellen i masse-ækvivalens på de to sider i fusionsprocessen.

derefter skulle vi beregne den såkaldte Q-værdi.

Dernæst får vi at vide, at solen har en masse på 2,0*1030kg, hvor 73 % er hydrogenkerner, og 13 % kan ved tilstrækkelig høj temperatur fusionere. så bliver vi her bedt om at beregne antallet af fusionbare protoner (mfusbare prot / mprot)

Så bliver vi bedt om at finde ud af, hvor stor en energimængde, de fusionbare protoner sammenlagt kan frigive.. Skal jeg så finde den såkaldte Q-værdi igen? Er det ikke massen af de fusionbare protoner gange med lysets hastighed i anden for at finde denne energi? .. tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, hvis du har fundet Q-værdien, kan den jo benyttes. Det fremgik bare ikke af det ovenstående, at den allerede var bestemt.

Q-værdien er masseforskellen mellem de to sider i processen ganget med c2 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

det lyder mystisk

kan du ikke se følgende dokument?

Mener du helt seriøst, at svaret i b) og d) er det samme?

Vedhæftet fil:energiomsaetning.doc

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

kan du åbne dokumentet? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det skulle være "det tager 4 protoner at danne 1 He kerne" i #3; jeg beklager min fejl der.

#8

Nej. svaret i b) og d) er da ikke det samme.

I b) beregner man energifrigørelsen ved en enkelt fusionsproces.

I d) skal man beregne den samlede energimængde som de fusionerbare protoner i Solen kan frigive.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

så i d)

Q = 4 * mfusionbare protoner  * c2 ?

hvor mfusionbare protoner = msol * 0,73 * 0,13

eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej. det er jo ikke hele massen af de fusionerbare protoner, der omdannes til energi. Man skal gange processens Q-værdi fra spm. b) med antallet af processer, der kan forekomme.


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

vil du ikke skrive beregningerne op for Q- eller E-værdien i d) ? altså formlen .. værdierne er ligemeget

tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Antallet af fusionerbare protoner er beregnet i spm c):

nfusionerbar prot = mfusionbare protoner = msol * 0,73 * 0,13 / mprot

Antallet af fusionerbare processer er så

nproces = nfusionerbar prot / 4 .

Den samlede energi, som de fusionerbare protoner kan frigive er de

Efusion = nproces · Q

hvor Q er den frigjorte energi pr proces, som blev beregnet i b).


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

nfusionerbar prot = mfusionbare protoner / mprot= msol * 0,73 * 0,13 / mprot ?

.. hvad med resten? Er det korrekt? Kan du tænke det igennem igen?


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, der skulle også divideres med mprot i mellemregningen. Resten skulle være korrekt i #14.


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

okay men så bliver jeg nødt til at stille et par spørgsmål.

Hvorfor dividerer du med 4 og ikke ganger med 4 i linje 5?

Hvorfor er Efusion lig nproces * Q ? .... kan bare ikke se sammenhængene.

Bliver der ikke lagt op til, at man skal benytte massen fundet i c) til beregningen i d)?


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Der divideres med 4, fordi der skal benyttes 4 protoner i hver fusionsproces.

I hver proces frigøres energien Q. Den samlede frigorte energi er da nproces · Q .


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

Tak for svaret.

I opgave b skal man først finde Q-værdien, hvorefter man skal den frigivne energi pr. fusionerende proton (Q/4) [dette er før man hører om det med solen]


Kan du bruge denne oplysning til at simplificere udregningerne i i #14? :)


Brugbart svar (1)

Svar #20
15. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det er da simpelt nok, som det er i #14.


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.