Matematik

Bestem 2.gradspolynomiet

08. maj 2013 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

En, der kan hjælpe med følgende opgave?:

3 ukendte punkter på 2.gradspolynomiet er givet:

P1 (x1,y1)

P2 (x2,y2)

P3 (x3,y3)

Randbetingelsen (kravet) er, at punkterne ikke ligger på en ret linje, og hvor x3-x2 = x2 -x1 samt at x1< x2< x3.
Opgaven går ud på at finde regneforskriften.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt de tre punkters koordinatsæt i forskriften f(x) = ax2 + bx + c , hvorved man får tre ligninger til bestemmelse af de tre konstanter a, b og c.

Benyt her, at x2 = (x1 + x3) / 2


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2013 af peter lind

funktionen har formen y = a*x2+b*x+c

Indsæt de 3 punkter i funktionsudtrykket. Det giver 3 ligninger med de 3 ubekendte som du må løse. Træk den anden linje fra den tredje og den  første fra den anden så du kan udnytte oplysningen  om differencerne mellem x koordinaterne


Svar #3
08. maj 2013 af turk89 (Slettet)

#1 og #2

Tak til jer begge. Jeg synes, at løsning #1 er lettest, når et CAS værktøj er tilladt.


Svar #4
08. maj 2013 af turk89 (Slettet)

Okay,

CAS værktøjet crasher, når punkterne er ukendte.

Hvis dette skal regnes i hånden, bliver det som i #2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Opstil ligningerne som anvist i #1 eller #2 og løs dem. Sæt

x2 - x1 - x3 - x2 = h .

man har så

y1 = f(x1) = ax12 + bx1 + c ,

y2 = f(x2) = f(x1+h) = f(x1) + ah·(h+2x1) + bh

y3 = f(x3) = f(x1+2h) = f(x1) + 4ah(h+x1) + 2bh .

Man har altså ligningssystemet

ah·(h+2x1) + bh = y2 - y1

4ah(h+x1) + 2bh = y3 - y1

i a og b . Heraf ser man, at

2ah2 = (y3 - y1) - 2(y2 - y1) = y1 + y3 - 2y2


Svar #6
08. maj 2013 af turk89 (Slettet)

#5

Hvordan kommer du frem til idéen om:

x2 - x1 - x3 - x2 = h?

Jeg røg rimelig væk, når du opstiller ligningssystemerne. Hvad gør du der?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

OK. Det var en tastefejl for

x2 - x1 = x3 - x2 = h .

Dermed er

x2 = x1+h    og    x3 = x1+2h .


Svar #8
08. maj 2013 af turk89 (Slettet)

#7

Fint.

Kan du forklare, hvordan du laver:

y2 = f(x2) = f(x1+h) = f(x1) + ah·(h+2x1) + bh

Det er mere efter det sidste lighedstegn.

Og til sidst kommer du frem til et udtryk. Hvordan kom du frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er meningen, du selv skal regne med på papir ved siden af:

f(x1+h) = a·(x1+h)2 + b·(x1+h) + c = a·(x12 + h2 + 2x1·h) + b·(x1+h) + c

             = a·x12 + b·x1 + c + a·(h2 + 2x1·h) + b·h

             = f(x1) + a·h·(h + 2x1) + b·h


Svar #10
08. maj 2013 af turk89 (Slettet)

#9

Det er forstået.

Spørgsmålet er så, hvordan vi skal tolke det sidste udtryk?

Kan vi definere nogle størrelser (a, b eller c) nu?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

I #5 har jeg givet dig en ligning til sidst, der direkte beregner a:

a = (y1 + y3 - 2y2) / (2h2)

Man kan så benytte ligningen

ah·(h+2x1) + bh = y2 - y1

til at bestemme b, og endelig bestemmes c af den første ligning

ax12 + bx1 + c = y1 .


Svar #12
08. maj 2013 af turk89 (Slettet)

#11

Tak.

Som det sidste, skal det eftervises, at sekanthældningen mellem punkterne P1 og P3 er lig f'(x2).

Betyder det så, at f'(x2) skal være lig

(y3 - y2) / (x3 - x1)?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, det skal være

(y3 - y1) / (x3 - x1) = (y3 - y1) / (2h)


Svar #14
08. maj 2013 af turk89 (Slettet)

#13

Tastefejl, beklager.

Tak for hjælpen! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det sidste resultat ses næsten umiddelbart ved at benytte den sidste ligning i ligningssystemet i #4:

4ah(h+x1) + 2bh = y3 - y1

idet venstresiden jo er lig med 2h·f '(x2) .


Skriv et svar til: Bestem 2.gradspolynomiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.