Matematik

Analyse 1, 2 aflevering

18. maj 2013 af Spørge (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I opgaven herunder, hvad er cn = min {|an|, |bn|} og dn = max {|an|, |bn|}? er cn, og så videre, følger eller repræsenterer de funktionsrækkerne? hvad er helt præcist fremgangsmåden? På forhånd tak!

Opgave 3

Lad (n=0-uendelig) ∑ anxn og (n=0-uendelig) ∑ bnxn være potensrækker med konvergensradius henholdsvis A > 0 og B > 0.

a) Definer

       cn = min {|an|, |bn|}

    for alle n, og lad C betegne konvergensradius for potensrækken (n=0-uendelig) ∑ cnxn. Vis

      C ≥ max {A, B}.

b) Definer

       dn = max {|an|, |bn|}

    for alle n, og lad D betegne konvergensradius for potensrækken (n=0-uendelig) ∑ dnxn. Vis

      D = min {A, B}.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2013 af peter lind

Første del. Nej for at det skal være en funktion skal der indgå en variabel. Man kan evt. sige at det er en konstant funktion; men det vil man ikke gøre.

3) For nemheds skyld lad |an|<|bn| for n>N hvor N er et passende stort og dermed B> A  Rækken bnxn vil da for n>N være en majorantrække så  rækken er konvergent hvis rækken bnxn er det     

Den anden kan vises tilsvarende               


Svar #2
19. maj 2013 af Spørge (Slettet)

Svar #1

Hej tak for svaret.

Jeg er ikke helt sikker på at jeg kan følge dig. er du sikker på du har skrevet korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2013 af aaaa202 (Slettet)

jeg har skrevet at:

Siden de begge er potensrækker konvergerer de absolut inden for henholdsvis A,B. Vi har nu umiddelbart af definitionen på cn at:
 

lcnl ≤ lbnl og tilsvarende for lanl

Derfor er rækken af ∑lbnllx^nl en majorantrække til rækken ∑lcnllx^nl og (tilsvarende for rækken med lanl'er) den må derfor konvergere absolut inden for både A og B. Omvendt betyder divergens af de oprindelige rækker naturligvis ikke, at rækken med lcnl ikke kan konvergere så C≥max(A,B)

Er det også sådan du ville gøre Peter Lind? Jeg synes mit sidste argument er lidt vandet. Hvordan skarper jeg det op? Det at rækken med lcnl godt kan konvergere absolut for et x>max(A,B) selvom de oprindelige ikke gør det. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2013 af peter lind

Det er en fin præcisering af hvad jeg har skrevet. Den sidste er som du selv skriver svag; men den er også overflødig, da der ikke bedes om et bevis for at den kun holder/ikke holder for lighedstegn. Tankegangen er derimod aktuel for det andet spørgsmål, hvor der er lighedstegn


Svar #5
19. maj 2013 af Spørge (Slettet)

Svar #3

Men det du benytter om majorantrækker, knytter det sig ikke kun til sammenligningen mellem en funktions række og en tal række? Ifølge Weierstrass' M-kriterie er majorantrækken Mn nemlig en række af tal.


Svar #6
19. maj 2013 af Spørge (Slettet)

Oh, og endnu et spørgsmål :)

Når der står:

"a) Definer

       cn = min {|an|, |bn|}

    for alle n, og lad C..... etc."

Er det så defineret eller skal jeg definere noget?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2013 af peter lind

Du skal ikke definere noget


Svar #8
19. maj 2013 af Spørge (Slettet)

tak :)

 


Skriv et svar til: Analyse 1, 2 aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.