Fysik
fart
18. august 2002 af
SP anonym (Slettet)
Hej. Jeg sidder fast i en opg. og det kunne være dejligt med noget hjælp.
Opgaven lyder følgende:
Et IC3-tog skal køre strækningen mellem Odense og NYborg. Afstanden mellem de to byer er 29 km. Kørslen kan inddeles i 3 faser. Først accelererer toget konstant i 2 min. med accelerationen 1,0 km/min2 Derefter fortsætter toget med den opnåede fart i 12 min. Til sidst bremser toget med konstant acceleration.
a) Hvad er den højeste fart toget opnår?
b) Bestem størrelsen af accelerationen under bremsningen.
Opgaven lyder følgende:
Et IC3-tog skal køre strækningen mellem Odense og NYborg. Afstanden mellem de to byer er 29 km. Kørslen kan inddeles i 3 faser. Først accelererer toget konstant i 2 min. med accelerationen 1,0 km/min2 Derefter fortsætter toget med den opnåede fart i 12 min. Til sidst bremser toget med konstant acceleration.
a) Hvad er den højeste fart toget opnår?
b) Bestem størrelsen af accelerationen under bremsningen.
Svar #1
18. august 2002 af SP anonym (Slettet)
Ad a)
Den højeste fart toget opnår må være på hele det stykke hvor toget kører med konstant fart. For at udregne denne skal du bruge bevægelsesligningen: v = a · t
(Husk at regne med de rigtige enheder).
Ad b)
Her bliver du nødt til at regne ud hvor langt toget har kørt for at finde bremselængden.
På det første stykke kan du udregne længden via formlen
s = ½ · a · t^2
På det næste stykke kan du udregne strækningen vha.
s = v · t
(da konst acc.)
Da skal du bruge formlen
v^2 - v^2 = 2 · a · (s - s_0)
og isolere a for at finde accelerationen (deccelerationen)
Den højeste fart toget opnår må være på hele det stykke hvor toget kører med konstant fart. For at udregne denne skal du bruge bevægelsesligningen: v = a · t
(Husk at regne med de rigtige enheder).
Ad b)
Her bliver du nødt til at regne ud hvor langt toget har kørt for at finde bremselængden.
På det første stykke kan du udregne længden via formlen
s = ½ · a · t^2
På det næste stykke kan du udregne strækningen vha.
s = v · t
(da konst acc.)
Da skal du bruge formlen
v^2 - v^2 = 2 · a · (s - s_0)
og isolere a for at finde accelerationen (deccelerationen)
Skriv et svar til: fart
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
