Matematik

Eksponentiel funktion

30. maj 2013 af Flamingoen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg er ikke sikker på denne her:

 

"Grafen for potensfunktionen y=b*x^a går gennem punkterne (1,2) og (4,16)"

 

Forstår ikke hvordan jeg skal sætte det op når jeg kun har de to punkter?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2013 af mathon

Du har
                               y = bxa

hvoraf           
                               y2/y1 = (x2/x1)a           gennem (1,2) og (4,16)

                               16/2 = (4/1)a

                               23 = (22)a

                               23 = 22a

                               2a = 3

                               a = (3/2) = 1,5
hvorfor
                               y = bx1,5                  gennem (1,2)

                               2 = b11,5 = b•1 = b           da 1x = 1

                        y = 2x1,5

 


Svar #2
30. maj 2013 af Flamingoen (Slettet)

Tak for svaret, det er yderst brugbart.

Men idet jeg bruger Maple tænker jeg der måske er en kommando deri, som kan gøre dette lidt lettere/simplere at se på?


Svar #3
30. maj 2013 af Flamingoen (Slettet)

Tror jeg fandt ud af det, er der nogen der kan sige om denne kommando passer?

 

evalf(solve([f(1) = 2, f(4) = 16, a > 0, b > 0], {a, b}))

 

I så fald er a=2 og b=1


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2013 af Hosai (Slettet)

Jeg har løst det som to ligninger med to ubenkente  i Nspire CAS og har fået det samme som Mathon (:

solve(2=b*1^(a) and 16=b*4^(a),a,b)

a=((3)/(2)) and b=2

Da det er en potens funktion, kan du også regne a og b ved at bruge disse formler:

De to punkter er (x1,y1) og (x2,y2)

a=log(y2)-log(y1)/  log(x2)-log(x1)

b=y1/x1^a


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.