Fysik

Hjælp, inden håret ryger!!

01. juni 2013 af 3bt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder og stresser over den her opgave, og kan simpelthen ikke gennemskue den. Den lyder:

Der findes nuklider, som i sjældne tilfælde henfalder ved en proces, hvor der
udsendes en partikel, som er tungere end en α-partikel. Et eksempel er nuklidet
223Ra, der normalt henfalder ved et α-henfald, men som i sjældne tilfælde i stedet
henfalder ved at udsende en 14C-kerne.

 

Opstil reaktionsskemaet for henfaldet, hvor 223Ra udsender en 14C-kerne.

 

Havde det været en alfa, ved jeg, at der havde været tale om Radon - men det er der ikke - og aner virkelig ikke hvordan man skal gribe det her an Hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2013 af mathon

Hvis muligt

                                      22388Ra   --->   20976Os   +   1412C


Svar #2
01. juni 2013 af 3bt (Slettet)

Baaah... Det er da fordi de har lavet en fejl i opgave formuleringen heheh :P


Svar #3
01. juni 2013 af 3bt (Slettet)

Nej vent hvad! Vi starter med at finde antallet af neutroner under anvendelse af formlen N=A-Z

n=223-88=135

Kigger man i kernekortet, så oplyses der, at der er tale om et alfahenfald...

Men bruger vi Rn med 86 protoner forekommer der nemmelig to forskellige slags henfald...

 

Ellers må du gerne lige forklarer hvordan du er nået frem til resultatet.


Svar #4
01. juni 2013 af 3bt (Slettet)

Naaah, det kan jeg heller ikke få til at passe. Mathon hvordan gør du det?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. juni 2013 af mathon

 

                                          22388Ra   --->   223-1488-12X   +   1412C

                                          22388Ra   --->   20976Os   +   1412C


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. juni 2013 af mette48 (Slettet)

Kulstof 14 har da 6 protoner i kernen

22388 Ra --> 146C + 223-1488-6

20982 Pb


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2013 af mette48 (Slettet)

Du roder da lidt i tingene

Ra er radium, som altid har 88 protoner i kernen, der ud over er der nogle neutroner. 22388Ra har ialt 223 partikler i kernen, heraf er de 88 protoner og de resterende (223-88=) 135 er neutroner.

Kulstof 14 er stof nr 6 i det periodigske system, så der er 6 protoner og 14 kernepartikler ialt, så der må være (14-6=) neutroner.

223Ra --> 14C + et stof med 82 protoner i kernen. Ved opslag i det periodiske system ses at dette stof er Pb


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. juni 2013 af mathon

tanketorsk

Hvis muligt

                                      22388Ra   --->   20982Pb   +   146C


Skriv et svar til: Hjælp, inden håret ryger!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.