Fysik

Formfaktor - overflade- eller tværsnitareal?

02. juni 2013 af lulu94 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude

Jeg sidder med en opgave i skriftlig fysik, hvor jeg skal finde formfaktoren cfor en faldende kugle.

Jeg er helt med på, at jeg skal bruge formlen 

Fgnid=0,5*cw*ρ*A*v2

idet jeg kender alle nødvendige størrelser bortset fra arealet A. Jeg kender til gengæld kuglens radius, hvorudfra jeg kan finde A. Mit spørgsmål er nu bare, om jeg skal bruge kuglens tværsnitsareal A=πr2 eller halvdelen af dens overfladeareal - altså A=(4πr2)/2 - da det er hele den overflade, der rammes af luften. Jeg hælder imod at bruge tværsnitsarealet, da jeg tænker, at formfaktoren netop tager forbehold for arealets krumning. Men hvad siger I? 

Jeg håber, I har lyst til at hjælpe :) 

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. juni 2013 af kristine28 (Slettet)

Det er den sidste formel - altså den med overfladearealet.

Jeg går ud fra, at det er følgende opgave? 

https://www.studieportalen.dk/Forums/ShowFile.aspx?id=1350897


Svar #2
02. juni 2013 af lulu94 (Slettet)

Godt gættet; det er lige den opgave. Tak! :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Man benytter tværsnitsarealet og ikke overfladearealet. Se eventuelt her: http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_%28physics%29#Types_of_drag


Svar #4
02. juni 2013 af lulu94 (Slettet)

Tak, tak, tak, Jerslev! 


Skriv et svar til: Formfaktor - overflade- eller tværsnitareal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.