Matematik

Areal og rumfang

05. juni 2013 af 5thColumn (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået følgende opgave "Beregn arealet af det område M, der begrænses af grafen for f(x) = √x og grafen for g(x) = 1/x samt den lodrette linie x = 9."

Jeg er baggud i matematik og er derfor ikke alt for klog på emnet, men så vidt jeg har forstået skal jeg finde skæringspunktet mellem de to funktioner for at kunne benytte formlen

A = ∫_a^b (f(x)-g(x)) dx

Jeg har læst mig til, på nettet, at jeg skal sætte funktionerne lig med hinanden for at finde skæringspunktet, men jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det med f(x) = √x og g(x) = 1/x.

Beder derfor om hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2013 af Stats

Det er somregl altid en god idé at skitsere graferne først..

Vi kan se at f(x)=√x og g(x)=1/x har et skæringspunkt, som kan tyde på, at ligge i x=1. Vi kan hurtigt tjekke ved at vi ved, at f(1)=√1=1 og g(1)=1/1=1, og derved har vi et skæringspunkt i x=1.

Vi finder stamfunktionen til f(x), og vi kender fra gymnasie bogen:

og det samme gælder g(x):

F(x), skal derved løbe fra 0 til 1. G(x) skal derfor løbe fra 1 til 9.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2013 af Stats

...

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
05. juni 2013 af 5thColumn (Slettet)

Mange tak for svaret. Nej jeg gentager fortiden 2.g på et gymnasie i Sydslesvig, eksamen har vi her først i 3.g.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2013 af Stats

ok, forstår bare ikke, at der står i din bruger info STX(3 år), og du opretter forum inlægget på niveauet A? samtidig er det dit første indlæg, som merkværdigvis ligger i eksamens perioden..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #5
05. juni 2013 af 5thColumn (Slettet)

Hov, det overså jeg, har ændret det til år 2. Jeg har sat indlægget på niveau A, fordi jeg har faget matematik på A niveau i vores skolesystem, eller hvad hentyder niveauet til på studieportalen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2013 af Stats

ok... Jeg har den opfattelse, at niveauet, skal svarer til den årgang man er på, altså første års matematik = C

anden års = B

Tredjeårs = A

Det kan også godt være at jeg tager fejl, men så har jeg lavet indlæg som ikke passede overens med niveau ;)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2013 af SuneChr

#  1

Er det din tolkning af punktmængden M ?

Jeg tolker opgaveteksten, som at M skal være punktmængden imellem f1 og f2 da førsteaksen ikke nævnes i # 0.

M  =  {(x ; y) | 1 ≤ x ≤ 9  ∧  f1 (x) ≤ y ≤ f2 (x) }

# 0  Hvor kommer rumfang i overskriften ind i opgaven? 


Svar #8
05. juni 2013 af 5thColumn (Slettet)

Hele opgaven lyder:
"Beregn arealet af det område M, der begrænses af grafen for f(x) = √x og grafen for g(x) = 1/x samt den lodrette linie x = 9. Punktmængden M roteres 360° omkring x-aksen. Beregn rumfanget af dette omdrejningslegeme."

Men da jeg har nok at kæmpe med den første del, ville jeg vente med at spørge om den næste del.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2013 af SuneChr

Du må jo gøre op med dig selv, om punktmængden hedder

M  =  {(x ; y) | 1 ≤ x ≤ 9  ∧  f1 (x) ≤ y ≤ f2 (x) }      eller

M  =  {(x ; y) | 0 ≤ x ≤ 1  ∧  0 ≤ y ≤ f2 (x) }   ∪   {(x ; y) | 1 ≤ x ≤ 9  ∧  0 ≤ y ≤ f1 (x) }

Omdrejningslegemet er vel det mest sandsynlige med den sidstnævnte punktmængde. 


Skriv et svar til: Areal og rumfang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.