Matematik

3 og 4 grads polynomium

06. juni 2013 af hallomedmig (Slettet) - Niveau: B-niveau

Forklar hvordan grafen for 3. og 4. gradspolyomier kan se ud og hvordan deres ekstrema og monotoniforhold kan bestemmes ved differentialregning.

Jeg har næsten kun haft om 2. grads., men betyder graden ikke, at grafen kan have op til det antal rødder graden er?

2 grads kan have op til 2 rødder

3 grads kan have op til 3 rødder

hvordan kan grafen se ud, for et 3 eller 4 gradspoly. hvis der nu kun er 2 rødder?

Er der nogen som har en opgave med en graf af hhv. et 3 og er 4 gradspolynomie?

 

Er jeg helt galt på den eller er der noget som passer?

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2013 af SuneChr

Et polynomium Pn af grad n har højst n rødder.

Du kan konstruere polynomiet med de rødder, du vil have med.

Et 3.gr. polynomium med rødderne  x1 x2 x3  ser sådan ud: 

P3(x)  =  a(x - x1)(x - x2)(x - x3)

Et 4.gr. polynomium med rødderne  x1 x2  kan se sådan ud:

P4(x)  =  a(x - x1)(x - x2)(x2 + 1)    Den sidste parentes sikrer, at der kun er de to rødder, og at graden af P4 er 4.

Når der differentieres, bliver graden altid én mindre.

7.gradspolynomiet kan altså højst have 6 ekstrema.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juni 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Du kan ikke et reelt 3. grads polynomium med netop 2 reelle rødder, da polynomiet så skulle skrives:

P3 = a(x - x1)(x - x2)(x - z) , hvor z er et komplekst tal med imaginærdel ≠ 0.

Du kan ikke skrive polynomiet med reelle koefficienter.


Brugbart svar (2)

Svar #3
06. juni 2013 af ultramaniac (Slettet)

#2 What ?! Følgende trediegradspolynomium P(x)=x2(x+1) har har da kun to rødder ...


Svar #4
07. juni 2013 af hallomedmig (Slettet)

okaaaaay.... kan I skære det mere ud i pap? bliver ret forvirret med p4(x)=a(x-x1)(x-x2)(x^2+1) Kan I komme med et eks. med tal og ikke x'er? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2013 af hesch (Slettet)

#3:   Af pragmatiske grunde ville jeg sige, at der er tre rødder:

Dobbeltrod for x = 0

Rod for x = -1

Det pragmatiske ligger bl.a. i, at hvis man ikke ved f.eks. Laplace-transformation  ( rodkurver ) holder regnskab efter denne tællemetode, så går det galt.

En anden betragtning er, at hvis man har fundet en rod i et polynomium, kan man dividere polynomiet med ( x - rod ). Man kan så finde resterende rødder i resultatet, f.eks:

x2(x+1)

1. rod fundet:  x = -1

x2(x+1) / (x+1) = x2

2. rod fundet: x = 0

x2 / ( x-0 ) = x

3. rod fundet: x = 0

x / ( x-0 ) = 1         ( ikke flere rødder )


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2013 af hesch (Slettet)

#4:   Eksempel:

p4(x)=2(x-1)(x-2)(x2+1)       ( Brug nulreglen )

x = 1  eller x = 2

De sidste to muligheder ligger nu i at sætte leddet 

( x2 + 1 ) = 0    ⇒

x2 = -1      ( der findes ingen reel løsning til denne ligning og p4(x) har derfor kun to reelle rødder )


Brugbart svar (3)

Svar #7
07. juni 2013 af ultramaniac (Slettet)

#5 i #0 står "Jeg har næsten kun haft om 2. grads ......."! Det er derfor næppe forventeligt, at vedkomne kender til multiplicitet af rødder?


Svar #8
07. juni 2013 af hallomedmig (Slettet)

præcis #7 ;)

Tak for jeres hjælp og ikke mindst tid! Det er virkeligt dejligt at I gider besvarere spørgsmålet!

Jeg har fundet et eksempel med billeder af grafer, som jeg vil prøve at forklare lidt om... men skal vi ikke alle krydse fingre for, at jeg ikke trækker spørgsmål 7, hvor dette indegår? :D


Skriv et svar til: 3 og 4 grads polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.