Fysik

VAND

07. juni 2013 af xChristine (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej.

Jeg kan komme op i vand til eksamen. 

Jeg er lidt usikker på følgende spørgsmål, som er mine forsøg.:

- Hvorfor afkøles vand langsommere når der er mere af det? 

- Hvorfor tager det længere tid at afkøle vand, hvis der er et stykke alufolie som "låg" på et bærerglas med kogende vand? 

 

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2013 af mathon

 

      Har I haft om opvarmning af vand?


Svar #2
07. juni 2013 af xChristine (Slettet)

#1


 

      Har I haft om opvarmning af vand?

 

Ja, jeg har fået udleveret nogle opgaver, men vi har dog aldrig fået dem lavet. Vi har en meget sløv fysiklærer..


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2013 af peter lind

Du har 2 isterninger. Den andens kantlængde er dobbelt så stor som den første. Det medfører at overfladearealet bliver 22=4 gange så stor men rumfanget bliver 23 = 8 gange så stor. Varmestrømmen ind i isterningen er proportional med overfladen så den er også 4 gange så stor. For at hæve temperaturen 1 grad skal du tilføre 8 gange så meget energi, så det må gå langsommere.. Det samme gælder hvis det var en "vandterning" eller hvis det skal afkøles.

Et låg på bægerglasset vil forhindre damp i at slippe ud. Hvis det er en blank overflade vil lyset også blive reflekteret så der kommer mindre energi fra lyset


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2013 af mathon

 

              Pafkølimg = E/t = (m • c • ΔT)/t

 

P er energiafgivelse pr. sek.
E er afgiven energi i Joule
t er tiden i sekunder
m er vandets masse i gram
c er vands varmefylde 4,186 J/(g•grad)
ΔT er vandets temperaturændring

 

   som er størst, når m er stor for samme temperaturændring.

Siger det dig noget?

 

 

 


Svar #5
07. juni 2013 af xChristine (Slettet)

#4


 

              Pafkølimg = E/t = (m • c • ΔT)/t

 

P er energiafgivelse pr. sek.
E er afgiven energi i Joule
t er tiden i sekunder
m er vandets masse i gram
c er vands varmefylde 4,186 J/(g•grad)
ΔT er vandets temperaturændring

 

   som er størst, når m er stor for samme temperaturændring.

Siger det dig noget?

 

 

Ikke rigtigt.. :(

 

Tak Peter Lind, det giver en lille smule mere hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2013 af mathon

Et låg på bægerglasset vil forhindre vanddamp i at slippe ud.
Vanddampen fortættes i stedet og varme kondensdråber drypper ned
og forøger det resterende vands temperatur.

Virkningen er betydelig, da vands fortætningsvarme er meget stor.
 

 

 

fortætningsvarme = fordampningsvarme,  som du kan sammenligne for forskellige væsker i en fysikDATAbog.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2013 af mathon

#5

Men du ved, at modtaget varme er lig med afgiven varme, når afkølingen sætter ind.

En større mængde vand kræver mere opvarmningsenergi end en mindre mængde vand.

Når vandet så afkøles, tager det tilsvarende længere tid at afkøle den større mængde vand.

 


Skriv et svar til: VAND

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.