Fysik
Ukrudtsdamper, opgave om vandsfordampning
24. oktober 2005 af
B-gitten (Slettet)
Hej...
Min orbit 1 er blevet væk, så har ikke rigtig en bog at tjekke i... og føler at min sidste opgave er forkert... nogen der vil tjekke og hjælpe?
Har fået disse tekniske dataer om en ukrudtsdamper:
Vandindhold, V : 1,5 L
Spænding, U: 230 V
Effekt, P: 2200 W
Opvarmningstid: ca. 4 min
Behandlingstid: ca. 20 min
Opg. 1: påvis at ukrudtsdamperen omsætter energien 3,2 MJ ved 24 min. brug:
P = E / (delta-tid)
<-->
E = P * (delta-tid)
delta-tid: 24 min * 60 s = 1440 s
P = 2200 W
E = 2200 W * 1440 s = 13168000 J = 3,2 MJ
Rigtigt?!
Opg 2: Vudér hvor meget vand der fordampes i løbet af de 24 min, hvor vandet opvarmes til kogepunktet fra 15 grader C:
c = 2,43 kj/g = 2430 J/g
E = 3,2 MJ = 13168000 J
m = E / c = 13168000 J / 2430 J/g = 5418,93 g
Hmmm :S men ukrudtsdamperens indhold er 1,5 l?!?!?!
Min orbit 1 er blevet væk, så har ikke rigtig en bog at tjekke i... og føler at min sidste opgave er forkert... nogen der vil tjekke og hjælpe?
Har fået disse tekniske dataer om en ukrudtsdamper:
Vandindhold, V : 1,5 L
Spænding, U: 230 V
Effekt, P: 2200 W
Opvarmningstid: ca. 4 min
Behandlingstid: ca. 20 min
Opg. 1: påvis at ukrudtsdamperen omsætter energien 3,2 MJ ved 24 min. brug:
P = E / (delta-tid)
<-->
E = P * (delta-tid)
delta-tid: 24 min * 60 s = 1440 s
P = 2200 W
E = 2200 W * 1440 s = 13168000 J = 3,2 MJ
Rigtigt?!
Opg 2: Vudér hvor meget vand der fordampes i løbet af de 24 min, hvor vandet opvarmes til kogepunktet fra 15 grader C:
c = 2,43 kj/g = 2430 J/g
E = 3,2 MJ = 13168000 J
m = E / c = 13168000 J / 2430 J/g = 5418,93 g
Hmmm :S men ukrudtsdamperens indhold er 1,5 l?!?!?!
Svar #1
24. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)
Orbit-bogen er formentlig heller ikke til megen hjælp.
ad 1)
Korrekt, hvis du retter '13168000 J' til '3168000 J'.
ad 2)
SI-enheden for specifik varmekapacitet er
[c] = J/(kg*K)
Det går naturligvis galt, fordi du i beregningerne ikke tager højde for, at vandet som udgangspunkt har temperaturen 15°C og skal opvarmes til kogepunktet (100°C), før det fordamper.
Bemærk, at der bedes om en vurdering i spørgsmål 2; en sådan vurdering kunne passende gå på, at man i beregningerne regner under den forudsætning, at al elektrisk energi omsættes til varme, hvorved vandet først opvarmes til kogepunktet og dernæst fordamper. Med andre ord negligerer man varmetab til omgivelserne.
//Epsilon
ad 1)
Korrekt, hvis du retter '13168000 J' til '3168000 J'.
ad 2)
SI-enheden for specifik varmekapacitet er
[c] = J/(kg*K)
Det går naturligvis galt, fordi du i beregningerne ikke tager højde for, at vandet som udgangspunkt har temperaturen 15°C og skal opvarmes til kogepunktet (100°C), før det fordamper.
Bemærk, at der bedes om en vurdering i spørgsmål 2; en sådan vurdering kunne passende gå på, at man i beregningerne regner under den forudsætning, at al elektrisk energi omsættes til varme, hvorved vandet først opvarmes til kogepunktet og dernæst fordamper. Med andre ord negligerer man varmetab til omgivelserne.
//Epsilon
Skriv et svar til: Ukrudtsdamper, opgave om vandsfordampning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
