Matematik

Bestemme dykkedybden?

19. juli 2013 af HejallesammenHjælpmig (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey jeg er på bare bund. 

Jeg skal: b ) Bestemme dykkedybden for en hval,hvis dyk har en varighed på 8 min: 


Jeg har lavet første opgave a) hvor man bare skal sætte 300mind i x i modellen: y=2.4657*ln(x) -  6.243
hvor jeg så får  7.82/7.8 min.

Hvrodan løser jeg opgave b) enten manuelt eller i maple?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. juli 2013 af Yang (Slettet)

Du skal løse ligningen y=8 mht. x. 


Svar #2
19. juli 2013 af HejallesammenHjælpmig (Slettet)

Jamen hvorn gør jeg, det er det jeg ikke forstår? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er tale om Opg 15 i dette eksamenssæt fra 2008

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF08/Eksamen/Opgaver/081212_opgave_STX083%20MAB.ashx

Det korrekte udtryk for varigheden y af dykket (i min) og dykkedybden x (i m) er

y = 2,4657·ln(x) - 6,2434

Man skal i b) løse ligningen

y = 8 ,

så start med at isolere ln(x), og bestem så x til sidst. Det er lidt uheldigt, at opgavens spørgsmål drejer sig om at ekstrapolere uden for det dataområde, for hvilket udtrykket er bestemt.


Svar #4
19. juli 2013 af HejallesammenHjælpmig (Slettet)

er det sådan man gør så

Ln = x * (2,4651 / 6.234) ?  


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det giver ingen mening. Man skal løse ligningen

2,4657·ln(x) - 6,2434 = 8 .

Start med at isolere leddet, der indeholder faktoren ln(x), ved at lægge 6,2434 til på hver side:

2,4657·ln(x) = 8 + 6,2434

Isoler nu ln(x) ved at dividere med 2,4657 på hver side:

ln(x) = (8 + 6,2434) / 2,4657

og bestem så x ved at tage ex på hver side:

x = e(8+6,2434)/2,4657 = ...

 


Svar #6
19. juli 2013 af HejallesammenHjælpmig (Slettet)

Som jeg forstår det skal man ligge 6,2434 på hver side af lighedstegnet? 
Men det eneste jeg kan se er at 8 er blevet rykket lidt, se det forstår jeg ikke



2,4657·ln(x) - 6,2434 = 8  | her står jeg af

2,4657·ln(x) = 8 + 6,2434 | og her. 

ln(x) = (8 + 6,2434) / 2,4657

x = e(8+6,2434)/2,4657 = ...

____________________________
Satte det her ind i lommeregnerne: e(8+6,2434)/2,4657 =322.66


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg forstår ikke, hvad du mener med, at 8 er blevet rykket lidt. Jeg går ud fra, at du er fortrolig med de elementære regler for løsning af ligninger.

Funktionsudtrykket for dykkevarigheden y som funktion af dykkedybden x er

y = 2,4657·ln(x) - 6,2434

og man skal bestemme den dykkedybde x, der svarer til en dykkevarighed af y = 8, dvs. man skal løse ligningen

2,4657·ln(x) - 6,2434 = 8 .

Man lægger så 6,2434 til på hver side for at isolere leddet med ln(x):

2,4657·ln(x) - 6,2434 + 6,2434 = 8 + 6,2434 , dvs.

2,4657·ln(x) = 8 + 6,2434 = 14,2434

Dernæst isoleres ln(x) ved at dividere med 2,4657 på hver side

ln(x) = 14,2434 / 2,4657 ,

og endelig bestemmes dykkedybden x, der giver en dykkevarighed på 8 min,

x = e14,2434/2,4657 = e5,776615 = 322,665


Svar #8
19. juli 2013 af HejallesammenHjælpmig (Slettet)

okay det var til at forstå meget bedre. 

Min svaghed i matematik er isolering, når jeg får stillet sådan nogle opgaver har jeg svært ved at finde ud af isolere eller løse f.eks f(x) = 150

Nogle råd tii hvordan man bliver bedre til isolering?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det drejer sig om at benytte helt grundlæggende principper:

En ligning bevarer sin gyldighed når den samme størrelse adderes eller subtraheres på hver side af lighedstegnet, eller når der multipliceres eller divideres med den samme (fra 0 forskellige) størrelse på hver side af lighedstegnet.

Derefter drejer det sig om at benytte logik og sund fornuft til at sammenkæde de manipulationer, der fører til isoleringen af den ønskede størrelse.

Det drejer sig generelt om at regne så mange opgaver af denne slags som muligt for at opnå en passende færdighed i at løse ligninger.


Skriv et svar til: Bestemme dykkedybden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.