Matematik

Komplekse tal - konjugation

14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har lige nu om komplekse tal, og jeg skal finde rødderne for x2+x+1=0, hvordan gør jeg det?

Jeg et spørgsmål til som handler om konjugation, men jeg vil gerne have hjælp med det først spørgsmål først.

Mange tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. august 2013 af chr42 (Slettet)

Rødderne findes som sædvanlig for en andengradsligning. Du løber bare ikke ind i problemet med, at der ingen løsninger er, fordi du nu kan tage kvadratroden af negative tal.


Svar #2
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak, jeg vil prøve mig frem, og vender tilbage, når jeg har svar.


Svar #3
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har fået x = (-1+sqrt(-3))/2 eller x = (-1-sqrt(-3))/2


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2013 af chr42 (Slettet)

Det lyder rigtigt. Prøv at formulere tallene med i = sqrt(-1), så de hedder tal+(andet tal)i.


Svar #5
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Undskyld, jeg er ikke med. Jeg forstår ikke hvad jeg skal.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2013 af chr42 (Slettet)

Når man skrive komplekse tal, skriver man sjældent sqrt(-7), men i stedet sqrt(7)*i, hvor i står for sqrt(-1).

Det ser pænere ud, hvis du skriver det ud på papir med rigtige kvadratrødder.

Prøv at formulere dine løsninger på den måde.


Svar #7
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Okay, da i = √(-1) er:

x = (-1 +√(3)i)/2
x = (-1 - √(3)i)/2

Hvorfor er i=√(-1)? Er i ikke lig (0,1)?


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. august 2013 af chr42 (Slettet)

Lige præcis.

Og så ville jeg endda skrive -1/2+sqrt(3)/2*i og -1/2-sqrt(3)/2*i

(0,1) er bare en anden måde at skrive 0+1*i. Det kommer an på, hvordan man vælger at formulere sig.

Hvis I bruger parenteserne, så bliver løsningerne til din ligning

(-1/2,sqrt(3)/2) og (-1/2,-sqrt(3)/2) hvor første tal er den reelle del og andet den imaginære del.


Svar #9
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak! Men jeg er stadig ikke med på, hvorfor i=√(-1), er det så korrekt: i=√(-1)=(0,1)?


Svar #10
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Jo, nu er jeg med, da i2=-1, må i=√-1.


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. august 2013 af chr42 (Slettet)

Det kommer helt an på, hvordan man vælger at skrive tingene op.

Jeg er vant til at bruge i=√(-1) og du er ved at lære at skrive √(-1)=(0,1), men grundideen er den samme - man er nødt til at bruge to reelle tal for at beskrive et enkelt komplekst.

Bare et par sammenligninger af din notation og min:

(1,0)=1

(0,1)=i

(1,1)=1+i

(2,4)=2+4i

(3,-7)=3-7i


Svar #12
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak! Det hjalp på forståelsen. Nu hvor opgaven rødderne er fundet, hvad falder i øjnene ved disse, hvis man sammenligner med konjugation?


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. august 2013 af chr42 (Slettet)

Fortæl mig lige hvad et konjugeret tal er :-)


Svar #14
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har forklaret det i dokumentet. Der gælder nogle egenskaber ved konjugation, som jeg lige vil bruge 5 min på at skrive op.

Vedhæftet fil:Konjugation.pdf

Svar #15
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Her er egenskaber ved konjugation.

Vedhæftet fil:egenskaber.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #16
14. august 2013 af chr42 (Slettet)

Du har ikke brug for egenskaberne, men for at overveje, hvordan man konjugerer et komplekst tal.

Hvad er f. eks. den konjugerede tal til (-1/2,sqrt(3)/2)? Eller -1/2 + sqrt(3)/2 * i, hvis det virker bedre :-)

 


Svar #17
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Når på den måde, om man så må sige, så er rødderne hinandens konjugerede? :)


Brugbart svar (1)

Svar #18
14. august 2013 af chr42 (Slettet)

Lige præcis. Du er god :-)


Svar #19
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Åh, tusind mange tak, og rigtig mange tak for hjælpen! :D


Svar #20
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har lige læst om algebraens fundamentalsætning, og fået en opg. som hedder bestem rødderne i f(x)=2(x-2)(x+3i)(-3i)(x-4). Og så vidt jeg har forstået er rødderne:

x=2

x=-3i eller 3?

x=3i eller -3?

x=4

Er det korrekt?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.