Matematik

Rumfang på en sekskantet pyramide?

15. august 2013 af sandrai - Niveau: A-niveau

Hej :-) 
jeg sidder her med en opgave som lyder : 

En pyramide med en seks-kantet,ligesidet grundflade har en grundfladekant = 5 cm
og en sidekantslængde på 8 cm

a ) Bestem pyramidens rumfang

b ) Bestem pyramidens overfladeareal

 

er der nogen der kan hjælpe med den? 
det ville være super rart tak :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at rumfanget af en pyramide er

V = (1/3)·h·A

hvor h er pyramidens højde, og A er grundfladens areal. Beregn derfor grundfladens areal A, og benyt Pythagoras til at beregne højden h.

Overfladen består af en regulær 6-kant, samt seks ligebenede trekanter.


Svar #2
15. august 2013 af sandrai


hvordan kan jeg jeg beregne grundfladens areal? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2013 af mathon

            A6 = ((3√(3)/2) • k2              når k er den regulære grundfladekantlængde


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

En regulær 6-kant deles af diagonalerne i 6 ligesidede trekanter.


Svar #5
15. august 2013 af sandrai

okay tak :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2013 af spasmageren

#3

A6 = ((3√(3)/2) • k2

Er det formlen for overfladeareal?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2013 af mathon

svaret står i #1
                            A6 = ((3√(3)/2) • k2              hvor     A er grundfladens areal


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. august 2013 af spasmageren

Er der nogen som kan hjælpe med at give en forklaring på ligningen af beregning af overfladeareal:

Altså A6 = ((3√(3)/2) • k2..

Hvorfor tallet 3?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. august 2013 af mathon

            A6 = (3√(3)/2) • (5 cm)2  = 75√(3)/2 cm2 ≈ 64,95 cm2  er kun grundfladens areal



      


Brugbart svar (2)

Svar #10
18. august 2013 af mathon

højden h i hver af de seks trekantede sideflader er

              h = √((8 cm)2 - ((5/2) cm)2) = √(231)/2 cm

arealet af 6 sideflader
                              6 • Aside = 6 • ((1/2)•h•g) = 6 • ((1/2) • (√(231)/2 cm) • (5 cm)) = (15/2)•√(231) cm2
                                                                                                                                               113,99 cm2

pyramidens overfladeareal
                                            Opyr = (113,99 cm2) + (64,95 cm2) = 178,94 cm2


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. august 2013 af spasmageren

Nåå, okay nu, det overså jeg lige..2 gange endda -.-

Tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
18. august 2013 af spasmageren

Dog lige en ting til

Til beregning af grundfladeareal..hvordan kommer du frem til formlerne. Jeg ved ikke om det er logisk tænkning eller ej, jeg har aldrig været god til rumfang og arealberegning, men fx. #9 og #10. Hvad er det for nogle formeler der er brugt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. august 2013 af spasmageren

never mind, har fundet ud af det


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. august 2013 af spasmageren

#10 ;Mathon

Kan du uddybe, hvorfor højden h i sidetrekanterne beregnes med

h= √((8 cm)2 - ((5/2) cm)2) = √(231)/2 cm

Er der en formel for det?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #15
18. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hver af sidefladerne i pyramiden er en ligebenet trekant, med grundlinie 5cm og med de to lige store sider hver 8cm. Lav en tegning og få overblik over opgaven.

Højden h i hver af de ligebenede trekanter, der udgør pyramidens sideflader, kan da findes af pythagoras:

(5cm/2)2 + h2 = (8cm)2 ,

hvoraf man finder udtrykket i #10.


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. august 2013 af spasmageren

Tusind tak Andersen11 :)

Brugbart svar (0)

Svar #17
18. august 2013 af spasmageren

Jeg er kommet frem til at rumfanget er;

(1/3)*64.95*4.33=93.745cm3

 

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Du har ikke beregnet højden i pyramiden korrekt.

Højden H i pyramiden er katete i en retvinklet trekant, hvis hypotenuse er højden i en af sidefladens ligebenede trekanter, og hvis anden katete er højden i en af de seks ligesidede trekanter i grundfladen.


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. august 2013 af mathon

pyramidens højde

                                     h = √((8 cm)2 - (5 cm)2) = √(39) cm ≈ 6,245 cm


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. februar 2021 af alex1311

.


Skriv et svar til: Rumfang på en sekskantet pyramide?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.