Matematik

Eksponentielt funktion - Hjælp

19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

Opgaveformulering:

 En middagsret, der sættes i ovnen, har en temperatur på yo C, hvor

y=200−180e−kx ,

når den har stået x minutter i ovnen.
a) Hvilken temperatur har retten, da den sættes i ovnen?

b) Hvilken temperatur har ovnen?

c) Når maden sættes i ovnen, stiger temperaturen med
2o C/min. Hvor varm er maden efter 24 minutter?

 

 

a = 1

b = 200 (lidt usikker)

c = er gået lidt i stå, men er kommet frem til dette:

delta y = y-y_0  = 200-180*e^(-k*24)

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Indsæt x = 0 og beregn y

y = 200 - 180·e-kx .

b) Ovnens temperatur er grænseværdien for y(x) hvor x g9r mod uendelig; dit forslag er korrekt.

c) Beregn k , idet det er oplyst, at dy/dx = 20 C/min for x = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Måske er det dy/dx = 2 C/min i spm c) (og ikke 20 C/min) .


Svar #3
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

Det er 2 C/min... Det var direkte kopieret fra Maple. 

Beregen k hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Differentier udtrykket for y og indsæt x = 0, og sæt det så lig med 2 C/min .


Svar #5
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

#4

Kan du give mig startbrikket ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvor mange startbrikker skal du bruge?

y(x) = 200 - 180·e-kx

y'(x) = ....

y'(0) = 2  → bestem k .


Svar #7
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

#6

Mener du ikke 20 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, du bekræftede jo selv i #3, at begyndelsesbetingelsen er dy/dx = 2 C/min til tiden x = 0 .


Svar #9
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

#8

Kan ikke formå at holde den røde tråd igennem det??

Hvordan finder man så k til sidst..


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ved at følge fremgangsmåden i #6. Har du differentieret y(x) ?


Svar #11
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

Nej. Kan ikke huske hvordan man differentiere en eksponentiel funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Så må du jo i gang med at repetere det!


Svar #13
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

y'(x) =e^kx 

- Korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, det er ikke korrekt.

(eax)' = a·eax , hvor a er en konstant.


Svar #15
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

Maden efter 24min:

Er det ikke blot (24*2)+1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man skal beregne y(24) . Hertil kræves beregning af konstanten k .


Svar #17
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

Ifølge Maple er k lige 20, som jeg prøvede at sige tidligere.. Kan simeplhen ikke få det til andet.


Svar #18
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

Lig*


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Forstår du selv, hvordan Maple nåede frem til det resultat? Hvilke spørgsmål stillede du til Maple for at få sådan et orakelsvar? Det er klart, at du ikke fulgte fremgangsmåden i #6.


Svar #20
19. august 2013 af kvælestoffet (Slettet)

#19

Jeg fulgte skam fremgangsmåden.

udfra y'(0)=2 bestemte Maple k, som blev 20.

 

 


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.