Matematik

Grafen for f er en parabel. Hvorledes parablens grene og hvordan finder man ud hvordan de vender ?

19. august 2013 af NaNoTecs - Niveau: A-niveau

f(x)=-2x^2+4x+30

Således ser funktionen ud opgaven lyder således: 'a) Grafen for  f  er jo en parabel.  Hvilken vej vender parablens grene ?'' 

Hjælp. Har ingen ide om hvordan man aflæser det!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2013 af 123434 (Slettet)

 x=-b+-√d/ 2*a          


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Fortegnet for konstanten a angiver, hvilken vej parabelens grene vender

f(x) = ax2 + bx + c

(Læs videre i bogen).

Hvis a > 0 , vender grenene opad.

Hvis a < 0 , vender grenene nedad.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Nej, diskriminanten kommer ikke ind i billedet til dette spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2013 af 123434 (Slettet)

Du har en negativ/sur parabel. 1# Er hvordan man finder rødderne


Svar #5
19. august 2013 af NaNoTecs

Mange tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Udtrykket for rødderne skal skrives korrekt med parentes i både tæller og nævner

x = (-b ± √d) / (2a) , d ≥ 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. august 2013 af mathon

når parablen
med ligningen
                             y = ax2    a≠0  
parallelforskydes, så (0,0) → (-b/(2a);-d/(4a))
får den ligningen
                             y = ax2 + bx + c        

En parallelforskydning er en flytning, som er en afstandsbevarende afbildning.
Parablen skifter derfor ikke facon, men er en kopi beliggende et andet sted i koordinatsystemet.

Din viden om grenretning og facon for parablen y = ax2 gælder derfor også for for parablen
y = ax2 + bc + c,
hvorfor kun a har betydning,
som omtalt i #2.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2013 af Krabasken (Slettet)

HUSKELSE:

Fortegnet for det første led i parablens forskrift

bestemmer, hvilken vej 'mundvigene' vender

:-)

. . .


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. august 2013 af mathon

#8 gentager #2


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. august 2013 af Krabasken (Slettet)

# 9

Gode huskeregler kan ikke gentages for ofte :-)

 


Skriv et svar til: Grafen for f er en parabel. Hvorledes parablens grene og hvordan finder man ud hvordan de vender ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.