Kemi

Ligevægt

20. august 2013 af Stats - Niveau: A-niveau

Opgave 1 - ligevægt

Ved 400oC foreligger en ammoniakligevægtsblanding med følgende partialtryk:

p(N2) = 6,74 bar, p(H2) = 20,23 bar, p(NH3) = 3,03 bar

a) Beregn ved den pågældende temperatur ligevægtskonstanten Kp for ligevægten

N2 (g)  +  3 H2 (g)  →  2 NH3 (g)

b) Beregn mængden af ammoniak i beholderen, som har et volumen på 10 L.

Jeg kan ikke rigtig se hvordan jeg skal finde ud af hvad jeg skal skrive ved koncentrationen.
Skal jeg anvende formlen V = nRT /P og derefter udnytte at cV = n ⇔ n/V = c??

Så vil jeg få, V(N2) = (14,007·8,3144·(400+273,15)) / (6,74·100.000) = 0,1163
c(N2) = 14,007/0,1163 = 120,4385

og derefter gøre det med de andre også, og derefter anvende ligevægts konstanten Y=([A]a[B]b)/([C]c[D]d)

Er jeg på rette vej?

NB kan først læse jeres svar klokken 10, (skole)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2013 af mathon

a)
                   Kp = (p(NH3))2/(p(N2)•(p(H2))3)

                   Kp = (3,03 bar)2/((6,74 bar)•(20,23 bar)3)  = 1,645·10-4 bar-2


Svar #2
20. august 2013 af Stats

Ok, så jeg var ikke på rette vej?

Hvilken regl (formel) bruger du?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2013 af mathon

b)

        totaltryk                      
                                     p = (6,74 bar) + (20,23 bar) + (3,03 bar) = 30 bar

        total stofmængde

                                    n = p•V / (R•T)


                                    n = (30 bar)•(10 L) /((0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273,15+400) K)) = 5,3601 mol

heraf

                                   n(NH3) = (p(NH3)/p) • n = ((3,03 bar) / (30 bar)) • (5,3601 mol) = 0,5414 mol

.................

Partialtrykket p(NH3) er lig med molbrøken af totaltrykket p.

                 p(NH3) = (n(NH3)/n) • p
hvoraf
                 n(NH3) = (p(NH3))/p) • n
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. august 2013 af mathon

#2

regel:

                                                                  a A   +   b B   <--->   c C

         trykligevægtskonstanten
         er
                                                                  Kp = (p(C))c / ((p(A))a•(p(B))b)
            


Svar #5
20. august 2013 af Stats

Ok tak!

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.