Fysik

Vinds vægt igennem en vindmølle

20. august 2013 af hyzontoxo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen.
Jeg kan simpelthen ikke finde ud af løsningen til følgende opgave; håber i vil hjælpe mig:

Hvor meget vind (vægt) bevæger sig gennem en vindmølle, med 40 m. lange vinger (en af de store møller), når det er 20oC og blæser 5 m/s (betegnes som let vind og vindstyrke 3 på Beaufortskalaen)?

Luftens vægt skal man selv finde. 


Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vindretningen er vinkelret på møllevingernes plan, betragter man det rumfang, som vinden blæser igennem i tiden t med vindhastigheden v . Er møllens tværsnitsareal A, er dette rumfang da

V = A · v · t

Vælges t = 1s , findes det rumfang, som vinden blæser igennem i 1s .


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. august 2013 af hesch (Slettet)

En noget populistisk måde at regne det ud på er:

Find arealet A, som møllevingerne bestryger.  ( A = π*r2 ).

Pr. sekund vil vingerne bremse luftmængden  V = A * 5 m/s * 1 s.

Du skal nu finde vægten af denne luftmængde, ( m = V * densitet ), og beregne ændringen i kinetisk energi pr. sek. = effekt.

Det jeg aldrig har forstået er:  Den luft, der har passeret møllen, har vel også en ( nedsat ) hastighed, men hvilken ?

Og hvis luften efter passage har lavere hastighed end før passage, så må en del af den indkommede luft, ( i den betragtede luftcylinder ), jo vige uden om møllen, og dermed ikke afgive effekt.  Eller ?


Skriv et svar til: Vinds vægt igennem en vindmølle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.